ВУЧИЋ НА ПРИКАЗУ НАОРУЖАЊА: “Ми смо ово произвели, нисмо купили”

Председник Србије Александар Вучић присуствовује приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће наменске индустрије, за потребе јединица Војске Србије.

Приказ новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће наменске индустрије за потребе јединица Војске Србије је организован на Војној Академији.

Поред председника Србије, као врховног команданта Војске Србије, приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме присуствује и министар одбране Небојша Стефановић.

На академији је, између осталог, изложена универзална превозна артиљеријска рачунарска станица, намењена за обезбеђивање предуслова за одређивање елемената за гађање, чиме се обезбеђује квалитетније управљање ватром.

Представљен је и Пасарс четвороцевац, намењен за заштиту копнених снага на маршу и током изводења борбених дејстава, као и комбиновани самоходни ПВО систем ПАСАРС- 16.

 
 

Војска Србије користи и нови теренски аутомобил, који служи за превоз људства и транспорт оружја и материјала масе до 1,4 тоне и прикључних средстава укупне масе до 1,7 тона, а изложени су и теренски аутомобил ФАП 2228, аутоматски бацач граната, као и нови “Заставин” пиштољ, те оптички и рефлексни нишани.

Изложено је и борбено оклопно возило “Лазар 3”, као и самоходна хаубица “Нора”.

– Србија ће да сама снажи своју војску. Србија ће да брине о свом народу и да буде довољно јака да буде сама. Да гради политичка савезништва. Да се не стиди својих добрих односа са Русијом, да се не стиди својих добрих односа са Америком, НР Кином…- рекао је Вучић.

 – Даме и господо, поносан сам на ово што смо данас видели. Све ово улази у састав Војске Србије. Није нешто што смо купили – рекао је Вучић.

– Поносан сам на Врапца и Пегаза и на то што их наоружавамо бомбама. У свету постоји огроман недостатак оружја и муниције и све што произведемо, могли бисмо да продамо за 3 дана. Свака гранта, бомба, ракета данас има 10 купаца по једном комаду. Морамо да се окренемо да купимо све оно што не можемо да произведемо и морамо да модернизујемо своју армију – рекао је Вучић.

Додаје да је важна одлука о повећању плата припадницима Војске и Министарства одбране.

 – Поносан сам на нашу војску – рекао је Вучић.

– Драстичним променама и повећањем верујем да ћемо да успемо да мотивишемо људе са подручја Београда и Војводине који су били мање заинтересовани. Много тога смо купили, настављамо у улагање у своју производњу и помажемо фабрикама да одрже ликвидност и солвентност – рекао је Вучић.

 – Поносан сам на нашу војску, на то што смо постигли, на нашу наменску индустрију и на људе – истакао је председник.

На питање како тумачи реакцију ЕУ о подизању тензија и Куртију, председник је одговорио:

 – Немам никакав коментара о реакцијама на Европске уније, једино желимо да обезбедимо поштововање споразума коју су на снази. Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир и стабилност, то је наш једини циљ. Никоме не претимо, само желимо да обезбедимо поштовање међународних правила, поштовање норми, од Резолуције 1244 до Бриселског споразума. То су споразуми који су важећи и на снази који морају да се поштују. Ја се надам да они неће морати да искључују струју јер то би било лоше за све нас. Ви сад можете да купите струју, али питање је колико ко хоће да плати. Можда је донео одлуку да се не задужује или нема довољно новца, нећу да улазим у то. Ми имамо новца, поред безброј ствари које нас спречавају, али ипак имамо довољно струје. –

На питање новинара о таблицама на КиМ, председник је рекао:

– На силу можете све, али се не зна докле, само немојте да очекујте од Србије да вам олакшава и да можете да изведете погром.

На питање новинара о Бриселу, председник је рекао:

– Не знам какве ће теме бити, хоћемо да разговарамо о ЗСО, нећемо да нам неко говори да то мора да буде у складу са уставом тзв. Косова, то нећемо, то нам ниша не значи. Подразумевало се да овлашћења буду шира, зато се преговарало. Имамо јасно шта је преговарано и да идемо даље у том смеру. Ако неко на силу хоће да проводи ово око таблица, на силу можете све. Разговараћемо о свему, а да ли ће да има то било каквог смисла, чему сам склонији да верујем, то ћемо да видимо за два, три дана.

На питање новинара о избору премијера, председник је рекао:

 – Ту нема тензија никаквих, имамо других тензија око кључних питања за нашу земљу. Морају нешто да напишу против мене, ако нисам на насловној страни нико неће да их купи. Кад не можеш другачије да продаш нешто пљуни Вучића, па ће неко да купи – одговорио је председник.

– Живела Војска Србије, нека живи Србија! Срећан рад вам желим свима – рекао је.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.