ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА У БРИСЕЛУ: Предстоје важни састанци и разговори

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Бриселу, где ће разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а потом у дијалогу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем уз посредовање ЕУ, покушати да нађе решење за ситуацију на КиМ, изазвану одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, али и сва остала отворена питања која су подигла тензије у јужној покрајини и запретила безбедности Срба на КиМ.

Вучић ће најпре данас разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који ће се затим одвојено састати и са Куртијем.

Вучић је, најављујући састанак са Столтенбергом, у изјави за новинаре, рекао да је тај састанак јако важан, да ће разговарати и са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, и многим другима у Бриселу и нагласио да не зна шта се може очекивати од тих разговора.

Напоменуо је да је у више наврата имао телефонске резговоре са Столтенбергом и да је договорено да се лично састану у Бриселу, истичући да је КФОР једини који има мандат за очување сигурности и мира на КиМ, посебно на северу покрајине.

У четвртак ће, како је најављено, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарати са Вучићем и Куртијем и покушати да оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Према досадашњој пракси, Лајчак ће најпре имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, да би потом уследио заједнички састанак, али је неизвесно да ли ће га бити.

 
 

Разговори у Бриселу следе након што су, почетком месеца, одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, поново подигнуте тензије, јер су Срби са севера КиМ на тај потез Куртија одговорили блокадама путева, уз захтев упућен и Приштини и међународној заједници да се мора приметити одлука о формирању Заједнице српских општина договорена Бриселским споразумом пре више од девет година.

На молбу пре свега САД, Куртијева влада одложила је примену одлуке о регистарским таблицама и личним документима до 1. септембра, а председник Србије, најављујући одлазак на разговор у Брисел, отворено је поручио да је скептичан и да не очекује постизање било каквог договора.

Вучић је у понедељак поручио да у Брисел иде како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ, истичући да Србија никоме и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међунардних правила и правних норми, од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума, који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани.

– Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да ЗСО може само да купује самолепљиве сличице, да их лепи у албум, да купује жваке и да нам неко говори да она мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислео. Онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива – рекао је Вучић и додао да је јасно предвиђено Бриселским споразумом да овлашћења ЗСО буду много шира него што их има невладина организација.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.