Упозорење из Лепосавића: Откривене намере Приштине – Албанци долазе у пуној ратној опреми

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић изјавио је да велика присутност пипадника косовских специјалних полицијских јединица не само у Лепосавићу већ и другим општинама на северу, које праве нека утврђења близу админстративних прелаза, изазива забринутост и говори какве су намере Приштине.

„Према сазнањима која имамо, у близини наше општине, у албанским селима намеравају да отворе нову базу. Те јединице су састављене од етничких Албанаца и долазе у пуној ратној опреми. То не иде у прилог смиривању тензија“, навео је Тодић.
Он је навео да су на терену и припадници мисије Кфор које српски народ препознаје као једино легитимне војнике који су задужени да чувају мир.
 
„Никакве специјалне јединице косовске полиције са дугим цевима и оклопним траснпортерима немају овде шта да траже. То изазива додатни страх и говори какве су намере Приштине. Морамо да се вратимо у пређашње стање и да они напусте простор где живи већинско српско становништво. Ми имамо регионалну локалну полицију сачињену према етничкој структури. На ове проблеме указујемо Кфору, апелујемо да Кфор и полиција региона север може да борави овде, у коју колико-толико имамо поверење, у односу на ове специјалне јединице који долазе у пуној ратној опреми“, навео је Тодић на Телевизији Хепи.
Он је истакао да верује да је могуће да се нађе компромис око регистарских таблица, по моделу договора за личне карте, ако постоји иоле мало добре воље код власти у Приштини.
„Свако наметнуто решење које би се на силу спроводило довело би ди подизања тензија, једино је прихватљиво решавање отворених питања уз договор. Могу они на силу нешто да наметну, али ако ми будемо сложни и Србија буде уз српски народ, све је то осуђено на пропаст. Договор је једни начин а не употреба силе“, рекао је Тодић.
Људи који живе на северу, како је указао, више од 20 година користе исте регистарске ознаке и српски народ није спреман да их се одрекне.
„Пресудан фактор у проналажењу решења је међународна заједница, она је та која има механизме и која може дипломатијом да натера Приштину да одустане од једностраних потеза. Наша држава је ту чврста и јасна у својим ставовима. Морају да се сагледају интереси српског народа који живи на простору КиМ. Наш народ на северу и јужно од Ибра сматра да је наша држава Србија. Ми Срби овде нисмо претња никоме, не желимо да се мешамо и да уређујемо живот косовских Албанаца“, рекао је градоначелник Лепосавића.
Да је дошло до формирања Заједнице српских општина, како је закључио, вероватно не би било ових проблема, већ би се они решавали кроз ЗСО.
Тодић је навео да је договор о личним картама важан за српски народ, не само у четири северне општине већ и за српски народ који живи јужно од Ибра.
„На овај начин сачували смо наш идентитет, а у централну Србију моћи ће несметано да се путује. Сачуван је мир, народ је био забринут, иде почетак школске године. Сви ми добро знамо да није било договора какве би проблеме правила ова одлука не само људима српске националности који живе овде на КиМ, већ и студентима и свим оним људима који имају потребу да долазе на КиМ. Корист имају и Албанци. Ово је био једини пут, сачуван је мир, сви овде имају корист, а пре свега мислим на обичне људе“, рекао је Тодић, преноси Косово онлајн.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *