СВА УДРУЖЕЊА ПРИХВАТИЛА ПРЕДЛОГ, КРАЈ БЛОКАДА У СРБИЈИ: Из Владе потврдили – постигнут коначан договор са пољопривредницима

Из Владе Србије потврђено је да су у току вечери сва удружења пољопривредника прихватила предлог Владе Србије, што значи аутоматски прекид свих протеста и склањање трактора са путева у сваком месту у Србији.

Поред удружења Стиг и групе грађана Јужни Банат, који су раније током дана прихватили предлог Владе, сада су исти предлог прихватила и остала удружења, попут Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, пољопривредника из Раче, Крагујевца, Новог Сада и свих осталих градова и општина у Србији.

Подсећамо, Влада је предложила коначну цену сунцокрета ка пољопривредним произвођачима од 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године. Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара. Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима. Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Овим је постигнут коначан договор са свим пољопривредницима, чиме је њихов вишедневни протест завршен. Како сазнајемо, сва пољопривредна механизација биће уклоњена са саобраћајница у току ноћи.

Влада Србије раније је истакла да је задовољна успешним завршетком преговора И да им је драго да су пољопривредна удружења показали висок степен толеранције, разумевања и солидарности, имајући у виду тешку недељу која је пред Србијом и да су разумели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.