Стејт департмент: Блинкен спреман да се укључи у дијалог Београда и Приштине

 
САД прате дијалог Београда и Приштине и охрабрују његов наставак, а амерички државни секретар Ентони Блинкен неће оклевати да се директно укључи у разговоре председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција на КиМ Аљбина Куртија, ако то буде потребно, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
 
“Дубоко смо ангажовани као посматрачи у дијалогу између Косова и Србије, уз посредовање ЕУ. Разумемо да су разговори у току. То радимо у партнерству са ЕУ и охрабрујемо обе стране да ефикасно користе дијалог. То је дијалог који ми подржавамо и мислимо да је обавеза обе стране да искористе ову прилику у највећој мери да унапреде своје дискусије о нормализацији односа усредсређеним и на међусобно признавање”, изјавио је Прајс на конференцији за новинаре.
Портпарол Стејт департмента је потврдио да ће заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар, који је боравио у Бриселу прошле недеље, доћи у Београд и Приштину како би дао подршку наставку дијалога, преноси вашингтонски портал “Павловић тудеј”.
Он је навео да ће, уколико буде било потребе за тим, амерички државни секретар Ентони Бликен позвати обе стране на разговор.
“Ако сматрамо да је ангажовање секретара Блинкена преко телефона или лично неопходно како би се дошло до циља, он неће оклевати да води те разговоре”, нагласио је Прајс, у одговору на питање да ли може да се очекује да секретар Блинкен сазове састанак било телефоном или лично у Вашингтону пре 1. септембра, са председником Србије Вучићем и Куртијем, преноси “Павловић тудеј”.

3 коментара

  1. Tоплица

    Усладило им се попуштање опкољене и немоћне Србије. Али какви још дијалози, зар нас нису притисли и искамчили све што су хтели и што им је требало ? Ваљда је још само признање остало, а за то није потребан никакав дијалог ? Тешка времена за нас су ово. . .

  2. Србији уопште не треба признање од стране “државе” каква је Куртијева.
    Србија је ОДАВНО МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТА ДРЖАВА..

    Србија нипошто не треба да “призна” ту квази државну творевину јер је Косово, по Резолуцији 1244 саставни део Србије.

    Ако је ТО оно о чему нас САД здушно поттпомажу у “дијалогу”, на дијалог се и не треба одазивати.

    Ако треба да се преговара о ЗСО, и то је беспредметно, јер је давно испреговарано, а неизвршено.

    Треба преговарати о повратку 250.000 прогнаних са КиМ, о несталим особама, о отетој имовини, о угрожавању НАШИХ светиња, о непрекидном терору над Србима и узурпирању њихових основних права предвиђена резолуцијом 1244. О ТОМЕ ТРЕБА ПРЕГОВАРАТИ.
    И треба наставити са радом на повлачењу признања од старне држава које то хоће. Какав ђаво нас обавезује да то не радимо? “Пут” у ЕУ? Хахахах! Хвала Хрватима што нас тамо неће пустити!

    Да ли ће нам бити тешко ако захтевамо овакве преговарачке оквире? Хоће!

    Али ништа лакше и ако Америма и булументи испунимо и ову жељу! Тек онда смо угасили!

  3. Unutrašnji dijalog o Kosovu

    Stejt department: Blinken… da se uključi u razgovore Vučića i Kurtija ako bude potrebno (možda i nametnuto), za rešenje registarskih tablica, ulazno/izlaznih dokumenata? Zato su pregovori (dijalog) podignuti na najviši nivo – samo predsednici-lideri Srbije i Kosova, Vučić i Kurti – da reše problem(!). Nisu oni vlasnici država, ODLUKE o nacionalnim interesima, teritorijalnom integritetu i suverenitetu, mora da donose vlade i skupštine kroz narodni referendum, a ne po diktatu jednog čoveka.

    To je ta globalistička politika Amerike i Zapada da “političkim instrukcijama” i “perfidnim i vojnim pritiscima” nameću svoju politiku za svoje geopolitičke ciljeve. To se videlo od prvog dana kada je Vučić 2012-13 godine posetio Ameriku, kada je po povratku govorio, citiram: “čekaju nas teški i bolni pregovori o Kosovu”: u čemu su “bolni” nije hteo da kaže (najverovatnije da je dobio instrukcije da se preda KiM Albancima, takva je formulacija i Briselskog sporazuma kojim je Kosovo dobilo sve statusne atribute albanske države). Zato je Briselski sporazum odmah u startu 2013 prihvaćen i potpisan – dokumeti se potpisuju na kraju pregovora kada obe strane usaglase stavove, a Amerika potencira da je to jedinstven slučaj, nepovratan proces, zacementiran sporazum(!). Zato su nakon 2.000-te godine insistiralo da se prihvati “realnost” na Kosovu i “civilno” rikovodjenje (umesto državnih-institucionalnih organa – a Srbija je sve prihvatila i ispunjavala bez prigovora (kao da je jedva čekala da preda Kosovo i Metohiju zbog članstva u EU). Danas umesto članstva u EU nametnut je “Otvoreni Balkan”, očigledno u sklopu normalizacije odnosa da se finalizacijom Briselskog sporazuma konačno reši-preda Kosovo (KiM)).

    Problem je u BRISELSKOM SPORAZUMU kojim se otima-pretaje KiM albanskim muslimanima, koji proizvodi sve vrste nasilja i diskriminaciju, gaženje ljudska prava Srba- da se ostvari (ostvario se) albanski-Šiptarski separatistički cilj. Zato treba, zbog svega toga, hitno odustati-odbaciti nakaradni sporazum, a problem KiM da preuzme SB UN-a? Dok još ima vremena! Mnogo stvari ima za razmatranje, da skratim. Hvala na razumevanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *