Шредер: „Северни ток 2“ најједноставније решење за Немачку; Противници ће морати да сносе последице

Најједноставније решење за решавање проблема дефицита гаса у Немачкој било би пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“, сматра бивши немачки канцелар Герхард Шредер. Он је додао да ће они који су против тога морати да сносе последице, а оне ће у Немачкој бити огромне.

„Гасовод је спреман. Ако ситуација постане стварно лоша, постоји овај гасовод, а са оба гасовода ‘Северног тока‘ неће бити проблема у испорукама гаса за немачку привреду и немачка домаћинства“, истакао је бивши канцелар у интервјуу издању „Штерн“.

Он је додао да ће они који не желе да користе „Северни ток 2“ морати да сносе последице.
 
„А у Немачкој ће oне бити огромне. Сви који се греју на гас, већ осећају последице. За нас, који смо овде то је непријатно, али снаћи ћемо се. Али, многима који морају да воде рачуна о сваком центу, биће веома тешко“, нагласио је Шредер.
Бивши званичник је подсетио на једноставан принцип тржишне економије: „ако је понуда дефицитарна, цене расту“.
Претходно је шеф Одбора за питања енергетике и климе Бундестага Клаус Ернст изјавио да би за испоруке гаса у Немачку могао да се користи и гасовод „Северни ток 2“, ако Берлин не буде имао другог избора.
Раније је министар за економију и заштиту климе Немачке Роберт Хабек изјавио да би пуштање у рад „Северног тока 2“ за Европу значило капитулацију пред Русијом.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ завршена је 10. септембра 2021. године и гасовод је у потпуности спреман за рад. Али, након почетка специјалне операције Русије у Украјини, Берлин је замрзнуо процедуре које су повезане са пројектом и обуставио сертификацију.
Реч је о повлачењу документа из Министарства, на основу којег је Федерална агенција за мреже вршила сертификацију оператoра гасовода.

Један коментар

  1. Политичари су толико паметни да боли глава! Имају све надохват руке (Северни ток 2, и фали само договор с Русима), а стењу, јер слушају Америку која ЖЕЛИ да Европу баци на колена (јер је ЕУ конкуренција Америци), и то успешно чини преко неких РАЗМАХАНИХ женетина које појма немају ни о чему, а уживају у својим “великим историјским ” улогама!
    Што је говорио лошим ђацима мој професор математике, Рус Георгије: Иди кући па кувај каћамак и плети ћарапе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *