Србија инсистира на миру

Министар унутрашњих послова Александар Вулин у јутарњем програму телевизије Прва, говорећи о синоћним дешавањима на Косову и Метохији.

– Изборили смо се за време у коме морамо покушати да нађемо решење које неће извести Србе на улице. У наредних месец дана од Шиптара не очекујем ништа, да су се они нешто питали они би већ то покушали да заврше. Ових месец дана се мора искористити за договор и сада дипломатија треба да ради. Србија дели судбину српског народа на простору КиМ, јер кад имате председника као што је Вучић не напуштате ни један делић српског народа без обзира где он живео, а посебно тамо где им је најтеже – изјавио је Вулин.

Србима са КиМ је поручио да не треба да верују Приштини и да треба да верују својој Србији и председнику Александру Вучићу, председнику свих Срба.

– Никада вас није слагао, у најтежим тренуцима био је ту, и после Бриселског споразума када је требало објашњавати, када је било најтеже он је био ту. И кад год и где год је било тешко и нико није смео да дође, они који су требали да буду на КиМ нису били, а председник Вучић је био. Тако је и сад, тако је било и синоћ. Они врло добро знају да су могли да га чују те ноћи, да је разговарао са свим њиховим лидерима, да је био у току и да дели њихову судбину – поручио је министар Вулин.

Истакао је да он од Приштине не очекује ништа, али да очекује од ЕУ која је потписала Бриселски споразум да већ једном формира ЗСО.

– То сте потписали и да нам то нисте понудили ми никада не бисмо потписали никакав Бриселски споразум. Очекујем од САД, које су показале да имају огроман утицај на КиМ, да наставе да га користе за добро, ја сам им захвалан и да наставе да користе утицај да уразуме Куртија да дођемо до решења. Суштински, није ово питање Приштине и Београда, ово је питање Београда и ЕУ и земаља које имају утицај на КиМ. Надам се да ћемо ових месец дана провести у разговорима који ће довести до мира на простору КиМ – истакао је министар Вулин.

 
 

– Курти је политичар врло малих домета, он је вечито уплашен и он је човек који ради нешто мислећи да ће се додворити свом бирачком телу, да би неко гласао за њега. Он мисли да је мржња према Србима нешто што ће га сачувати на власти и зато је сваки његов потез непредвидив, односно, не можете рационално да га објасните. Шта је проблем, у свим бриселским документима јасно стоји да морамо да се договоримо око ових тема, те теме нису договорене, договорене су до пола. Борко Стефановић је потписао један споразум о личним документима, али тај споразум се не односи на Србе који живе на КиМ. Нека га дословно спроведу, нема тумачења, врло се јасно каже на кога се односи, а на кога се не односи. Исто важи и за таблице, за таблице још није ни потписан споразум, значи, још морате да преговарате и да водите рачуна о ономе што је суштина бриселског дијалога – статусна неутралност, значи не може РКС, РКС значи Република Косове, то значи држава а они нису држава, они су територија под привременом управом УН у складу са Резолуцијом 1244 –  изјавио је министар Вулин.

– Од те кукавице, и тог малог политичара не можете да очекујете ништа рационално, ништа добро ни за Србе ни за Шиптаре. Ја нисам сигуран да Шиптари у Јужној Митровици имају неодољиву потребу да изгину на неком мосту. Као што видите нису се нешто ни окупљали, немају никакву жељу да учествују у томе. Нико нема глава и деце за бацање. Србија инсистира на миру”, истакао је српски министар полиције и нагласио да је председник Вучић, посебно за оне који га познају, јуче био сталожен, миран, тих, а да је, кад је такав, условно речено најодлучнији, најопаснији. – Мислим да је то и свет схватио да се Србија не повлачи, да ће Србија учинити скоро све за мир, али ће учинити баш све за слободу и безбедност Срба на КиМ.

На питање да ли је Курти приликом посете САД добио зелено светло за своје поступке министар је рекао да је негде добио зелено светло, или он мисли да га је добио.

– Не би он то сам урадио. Кроз историју Шиптари су увек били помоћне трупе, никада нису водили битке, они ни једно село у својој историји нису заузели, они су помагали или Отоманском царству, или Аустроугарском царству па Трећем рајху па НАТО пакту, али никада самостално нису ништа радили. Немојте мислити да је Курти самосталнији од било кога другог, није самосталнији ни од Тачија ни од Харадинаја, он је баш то што јесте. Очигледно је добио зелено светло, а онда је добио и црвено светло – рекао је министар Вулин.

– Захвалан сам на интервенцији сваке силе, сваке државе која доноси или бар доприноси стабилизацији на простору КиМ. Доле живе Срби и мени је најјачи интерес да они живе добро, да живе у миру и наравно да читава Србија и регион буду у миру, али људи као Курти мир не разумеју, они се у миру не сналазе, он у миру изгуби изборе. Он мора да има некакав сукоб и он то непрекидно тражи – истакао је министар Вулин.

 
 

Додао је да је синоћ свако био у свом штабу, да се председник Вучић виђао током читаве ноћи са директором БИА, са њим испред МУП-а и генералом  Мојсиловићем. „Сви који су могли нешто да допринесу, свако је радио свој посао. Председник Вучић нас је непрекидно координирао, одржавао везу са сваким од нас и са Србима на КиМ, али и вршио снажан дипломатски притисак на све факторе који су могли да допринесу.”

– Десило се то да су Шиптари одложили примену ових мера, изборили смо се за време у коме морамо покушати да нађемо решење које неће извести Србе на улице. У наредних месец дана од Шиптара не очекујем ништа, да су се они нешто питали они би већ то покушали да заврше, не би наравно успели у томе јер видели сте одлучност Срба са севера КиМ који нису устукнули ни пред оклопним возилима а спремали су им и водене топове и возила за разбијање барикада, спремили су им и специјалце до зуба наоружане, а они голоруки, све су радили али Срби нису хтели да се помере и не би се померили. Захвалан сам им што воде рачуна о својој Србији – истакао је министар Вулин.

На питање да ли очекује адекватну реакцију међународне заједнице, министар Вулин је рекао да је делом већ дошло до њихове адекватне реакције.

– Да будемо поштени, они су то што Шиптари зову државом и створили, и није сад лако представницима НАТО земаља које су нас бомбардовале због сиротих Шиптара које смо наводно протеривали и убијали, а било их је на Косову мање пре него сад, како сада да они објасне себи и свом бирачком телу да је то што су урадили са бомбардовањем Србије најобичнији злочин, а да инвестирање у Приштину није инвестирање у државу него у територију коју контролишу нарко господари. Дакле, увек ће они стати на страну Приштине, али постоје ствари у којима једноставно не можете, снага, не аргумената него ситуације која може да ескалира је таква да се зауставите и онда свом штићенику, у овом случају Аљбину Куртију, кажете – стани и покушај да се договориш – рекао је министар Вулин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *