САД желе продужени сукоб у Украјини – Пекинг

 
Вашингтон настоји да продужи сукоб у Украјини што је више могуће како би ослабио Москву, сугерисао је кинески амбасадор у Русији.
 
У интервјуу за руску новинску агенцију ТАСС, Занг Ханхуи је, између осталог, рекао да су САД те које су покренуле „пет рунди проширења НАТО-а на исток, организовале револуцију у боји у Украјини и сатерале Русију у ћошак у погледу безбедности”.

Према речима дипломате, сви ови фактори заједно довели су до актуелног сукоба у Украјини.

 
Он је даље описао САД као „иницијатора и главног пиромана украјинске кризе“.
 
Занг је саопштио да Вашингтон настоји да продужи оружани сукоб што је дуже могуће тако што је Москви увео санкције без преседана и дајући Кијеву још више оружја. Ова стратегија има за циљ да на крају „исцрпи и смрви Русију“.
 
Кинески амбасадор је напоменуо да види паралеле између сукоба у Украјини и најновије ескалације око Тајвана. Он је навео да Бела кућа примењује механизме које је раније користила у тој источноевропској земљи.
 
Према речима дипломате, чињеница да САД „пумпају мишиће” на кинеском прагу, организују „разне анти-кинеске групе и да су сада отворено прешле све границе по питању Тајвана” само доказује његову процену. Он је ово назвао ништа мање од „азијско-пацифичке верзије ’НАТО-овог проширења на исток’“.
 
Занг је истакао да САД ефективно спроводе исте циљеве у односу на Кину као и у односу на Русију – да „ометају развој и успон Кине, мешају се у њене унутрашње ствари“, као и да је „исцрпљују и обуздавају уз помоћ рата и санкција“.

Он је додао да и криза у Украјини и последња посета Ненси Пелоси Тајвану указују на то да Вашингтон намерава да оживи менталитет хладног рата.
 
Штавише, овај нови хладни рат је већ у току, нагласио је кинески амбасадор.
 
Такође је описао САД као силу која уништава међународна правила и изазива нестабилност и неизвесност широм света. Хегемонија Вашингтона и ослањање на силу су „највећи изазов напретку и мирном развоју људске цивилизације“, додао је он.
 
Амбасадор је подсетио САД да је Тајван неотуђиви део Кине и да је то од памтивека, што значи да су сва питања око острва искључиво унутрашње ствари Кине. Такође је нагласио да „данашња Кина није Кина од пре сто година, која је била сиромашна и слаба, и да други одлучују о њеној судбини“.
 
Дипломата је напоменуо да посета Пелоси Тајвану неће променити „историјску и правну стварност”, да је острво део Кине, нити да ће зауставити „историјску тенденцију потпуног поновног уједињења Кине”.
 
Међутим, посетом председника Представничког дома Конгреса САД Тајвану раније овог месеца и њеним сусретом и подршком „сепаратистима“, САД су се одрекле своје претходне посвећености принципу „Једне Кине“, објаснио је амбасадор . Он је рекао да је то најновији пример америчке дволичности, јер на папиру Бела кућа тврди да поштује територијални интегритет и суверенитет Кине, али да у пракси то није случај.
 
Кинески амбасадор је такође захвалио Москви што се изјаснила против посете Полесе са „више од стотину земаља и међународних организација“.
 
Занг је даље похвалио ниво билатералних односа између Кине и Русије, описујући их као „најбољи период у историји“. Према речима изасланика, овај савез је „важна сила која помаже у обликовању мултиполарног света“.
 
Тајван је самоуправна територија, којом де факто влада сопствена влада од 1949. године, када је губитничка страна у кинеском грађанском рату побегла на острво и тамо успоставила сопствену администрацију. Пекинг сматра тајванске власти сепаратистима, инсистирајући да је острво неотуђиви део Кине.
 
Последњих година, највиши кинески званичници, укључујући председника Си Ђинпинга, отворено су рекли да Пекинг неће искључити употребу силе како би обезбедио „поновно уједињење“ Тајвана са копном.
 
Према принципу једне Кине, велика већина земаља се уздржава од званичног признања независности Тајвана.
 
Тајван је, међутим, годинама уживао широку дипломатску и војну подршку САД, које одржавају незваничне односе са острвом.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *