НИСАМ НИ МИЛОШЕВИЋ, НИ ТАДИЋ, Покушате ли нешто, суочићете се са другачијом Србијом и другачијим одговором

Председник Александар Вучић гостовао је вечерас у Дневнику 2 на РТС-у, где је говорио о свим актуелним темама.

На самом почетку разговора председник је говорио о активностима у протекла два дана. 

– Сутра ћу разговарати са Столтенбергом. Разговарао сам са многим светским лидерима, укључујући и Макрона, са Лајчаком најмање 10 пута. Поруке су оне које читате сваки дан. Ми смо прошли кроз тешка два три дана и имаћемо још тешких дана. Аљбин Курти и приштинске власти једностано су предузимале кораке. Уз све инциденте, људи су релативно мирно живели. Они својим потезима доведу до немира и до тога да смо на ивици сукоба. Увек мање или више Курти добије подршку Квинте. Позивају се на споразуму из 2011. године који је за нас врло лош. Ми не можемо да пустимо на територију централне Србије са личник картама Косова, јер бисмо на тај начин признали постојање државе.

Данас су ухапсили Србина ни кривог ни дужног, рекао је председник. 

– Сви Срби су на барикадама, јер се боре, а то други не могу да разумеју. Курти оде пред представнике Квинте и каже да ће да се бори против мафије и криминала, против Срба на барикадама. Данас нису употребили РОСУ јединице него “таск форс” којим директно командује Аљбин Курти.  Џавид Тахири је командовао, буквално су киднаповали Србина. Нити су јавили, обавестили, на то нису имали правпо, НАТО је морао да реагује, а није. Неки из региона мисле да треба да искористе тренутак у коме постоји општа хистерија због Русије и Украјине – рекао је Вучић.

Како каже, ми смо у тешкој ситуацији, а најтежи сценарио је једва избегнут, плашим се како ће то да изгледа јер не знам око чега да разговарамо. 

 
 

– Били смо на корак до катастрофе, неки људи не ртазумеју шта раде и не разумеју Србију. 

– Ја говорим отвореним језиком. Најтеже је сачувати разум када имате посла са будалама. Имамо коректан однос са Кфором, тог дана сам се видео са Мојсиловићем два или три пута. Србији нико неће да прети. Сценарио који је он измислио је сценарио за малу децу. Ја немам проблем са увлачењем рогова, ја ћу увек да се борим за мир. Али када неко угрози животе људи, када мисли да може да чини погром.. Нема напада на Косово, јер по међународном праву Косово припада овој нашој земљи. О причама да ће Србији да победе за неколоико сати, ми ћемо да чувамо мир, али да пустимо да туку наш народ, нећемо никада. Позваћу тог стручњака да га питам да ли ће за два или три сата да оствари то што је намерио. Ја се надам да смо далеко од сценарија који белосветски хоштаплери желе да вуиде. Ми ћемо увек да разговарамо, али ја више не знам о чему да разговарамо – наводи Вучић. 

Каже да ће отићи у Брисел, али да не очекује ништа. 

– Ко год мисли да је могуће сачувати мир са Куртијем, много греши. Ја не мислим да сукоб одговара Американцима, али ће они увек на крају крајева подржати њих, јер је њихово чедо. Они га љуљају веж скоро 25 година, од 95, када су терористи постојали легитимни борци, а сада ће свакога ко покуша да се супротстави на северу, бити проглашаван терористом.

– Ја нисам никог организовао, орзанизује се народ сам. Целу ноћ и пола дана сам се мучио са руководством Срба са Косова да склоне барикаде, људи нису желели да их склоне, народ је био спреман да се супротставља. Ја сам радио све што сам могао да сачувамо мир. То се говори у неким српским медијима. Поносам са на јединство које имамо са нашим народом са КиМ. Србија ништа није урадила, 10 година не проведе у дело ЗСО, а ништа нисмо урадили. И опет смо ми криви. Ако треба да идем 18. ићи ћу, да ли мислим да нешто може да се постигне не могу. Као што сам рекао, победићемо. Ја нисам ни Милошевић ни Тадић, нисам научио да губим, ништа нисмо урадили. Покушате ли да направите нешто од Србије што сте радили у прошлости, суочићете се са другачијом Србијом – навео је Вучић. 

 
 

Олуја

– Ми ћемо да тугујемо, обележимо. Срећан сам што ћете емитовати филм Дара из Јасеновца. Молим људе да покушају оригинални говор Макса Лубурића, како је он видео шта ће да се догађа за 50 година. 

– Једном сам рекао да неки људи траже правну легитимацију за паре. Шта им је Србија скривила? Дају неки људи глупе изјаве Ђукановића о денацификацији, и пошто не могу да пронађу да сам сам тако нешто рекао и онда то у року од 5 минута то дође до свих који траже разлог да Србију за нешто оптуже. Наша политика мора да буде политика испружене руке и мира са Бошњацима, то је једина политика коју можемо водити. А он нека прича шта хоће ако је то његов начин – каже Вучић о Изетбеговићу. 

– Србија је у претходне две године земља са највећом стопом БДП раста у целог Европи, то су подаци Евростата. Повећавамо плате и пензије. Имаћемо нова отварања фабрика од септембра и октобра. Србија гура добро и боље од свих. Ако нешто иде добро у овој земљи то је економија, и то показује чињеница да никада већи број људи није отишао на море. Додатно све компликују односи из међу Кине и САД, то ће додатно отежати нашу – каже председник о ситуацији у српској економији.

– Ми ћемо да чувамо мир, али ћемо да снажимо нашу армију, да не би могли да нам прете ти који говоре о покоравању Србије. Успећемо, али за то нам је потребно јединство. 

– Важно је да се формира влада, у скупштинском руководству је дошла нека нова генерација. Сви су се устремили на СНС и нење лидере. Дошло је до подмлађивања и довођења неке друге генерације која би требала да води Србију у наредним годинама и деценијама – закључио је Вучић. 

4 коментара

 1. Ово су, као и увек, само празне приче – ничег конкретног. Каже, није навикао да губи, а све је изгубио (све смо изгубили), или трчећи пред руду, или уз веће и мање притиске.

  Конкретно би било: Бриселски споразум прогласити неважећим, после толико година чекања на ЗСО
  Позивати се стално на Резолуцију 1244
  Косовски проблем ставити под капу УН, што даље од ЕУ
  Склопити чврст савез са јединим пријатељем – Русијом, војни или други

  Тадић – да, да, али Милошевић је учинио све што је могао, а Србија га је наградила слањем у Хаг.

  И схватити најзад да тај Курти ради само оно што му се наложи, а КФОР, по истом шаптачу, не ради ништа.

 2. unutrašnji dijalog, glas naroda

  Za celokupna dešavanja, nasilje i diskriminacija nad Srbima, i ovi zadnji dogadjaji oko ličnih karata i registarskih tablica – kriv je Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve statusne elemente države, srpski suverenitet i integritet nad KiM predat Albancima-Šiptarima.Naravno da ne sme da se gaze ljudska i nacionalna prava Srba! Sporazum je doveden pred svršen čin za konačno rešenje, zato i Zapad-SAD vrše pritisak i tolerišu nasilje nad Srbima da se prizna Kosovo i uključi u UN.
  BRISELSKI SPORAZUM od 2013 i 2015 je jedini medjunarodno pravni, važeći dokument na snazi, prihvaćen i potpisan: ZAŠTO, na kraju 15-te tačke: Ostala dokumenta: pod tačkom Integrisano upravljanje granicom, PIŠE: Albanci administrativne prelaze prepoznaju kao granicu (za Albance granica), a Srbi prepoznaju kao administrativna linija (za Srbe sdministrativna linija(!)) – gde to ima u svetu: kada Srbi krenu na administrativnu liniju – ne mogu da predju na Kosovo jer je za Kosovo državna granica(!). Zato su Albanci zabranjivali legalno glasanje kosmetskim Srbima na Kosovu (sećate se kako su Srbi glasali za predsednika Srbije-Vučića ranije – ali su glasačke kutije iznošene u Vranje i Novi Pazar na prebrojavanje (na Kosovu nelegalne), tada se ćutalo. I na zadnjim predsedničkim izborima kosmetski Srbi su autobusima prevoženi u Vranje, Leskovac, N. Pazar da glasaju. I pored protivljenja Beograda ništa nije pomoglo da se zaustavi diskriminacija i nasilje nad Srbima.
  Tako je isto i sa ličnim kartama i registarskim tablicama. Problem je dvostruko-dvosmisleno tumačenje administrativnih prelaza koji su, zvaničnom demarkacijom, za Albance državna carinska granica, a za Srbe administrativna linija. Jedino rešenje je da se poništi granica a SPORAZUM prebaci na rešavanje u UN. Nastavk… Hvala na objavi!

 3. TAČNO JE da Srbija ne može da prihvati RKS tablice jer će na taj način da prizna Kosovo, ali i sa nepriznavanjem Kosovo deluje-demonstrira državu sa Briselskim sporazumom od 2013 godine? Posebno što administrativna linija za Srbe nema praktičnu funkciju, jer su “administrativni prelazi” za Kosovo državna carinska granica(!) Takvo nakaradno rešenje – kompletan sporazum treba odbaciti!

  VUČIĆ nije ni Milošević ni Tadić, nije navikao da gubi…? Naravno. Ali, sećamo se da je 90-tih godina Vučić bio 2-3 godine Ministar za informisanje za KiM u Miloševićevoj vlasti. Kako je V. Drašković, po modelu pete kolone, uspeo u medijskoj propagandi da pobedi-sruši Miloševiša i Vučića: podigao je pola Beogrda i pola Srbije na demonstracije, navodno protiv zločinakčo-terorističkog režima Slobodana Miloševića, i navodno loše politike protiv Albanaca-Šiptara, i uz podršku Zapada srušili Miloševićev režim.

  NASTAVAK DIJALOGA 18. 8. u Briselu Vučića i Kurtija. Vučić kaže, mi ćemo uvek da razgovaramo, ali ja više ne znam o čemu da razgovaramo. Kako ne zna predsednik, dugo vremena je potencirao dijalog-kompromis ali nikako da čujemo kakav kompromis “o normalizaciji” predlaže Vučić, iako je ranije predlagao “razgraničenje” kao rešenje, i da Srbi dobiju Zajednicu srpskih opština? U kojoj državi? Za razliku o Kurtija koji ima kompromis – medjusobno priznanje za potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma i uključenje KS u UN.

  EUFORIČNI PRITISCI na viši nivo da lideri Vučić i Kurti pronadju konačno “kompromisno rešenje” o normalizaciji (18. 7.) – da Srbi konačno dobiju Zajednicu srpskih opština (po zakonima i Ustavu Kosova kako piše u sporazumu, sa statusom istim za sve kosovske opštine)… nagoveštava da je ZSO ostavljen kao alibi (po dogovoru) za kraj pregovora, kada će Albanci pristati da Srbima daju ZSO u državi “Kosovo” kao konačno rešenje, proglasiće normalizaciju za potpisivanje sveobuhvatnog kompromisnog sporazuma (poglavlje 35)… Potenciraće “Otvoreni Balkan”, Kosovo će dobiti punopravno člansttvo u UN. U Beogradu će euforično proglasiti pobedu (od 6:0): Albanci dobili srpsku teritoriju Kosovo (KiM) – a Srbi dobili ZAJEDNICU od 4 glavne i nekoliko sporednih optina u državi Kosovo(!). Po Briselskom sporazumu i pregovorima tako se predvidja i nakoveštava konačno rešenje za Kosovo, kada sporazum nije prošao javnu skupštinsku debatu i proceduru da se dobiju precizne informacije.

  “OTVORENI BALKAN” je očigledno-primarno u sklopu “normalizacije odnosa”… i ekonomskog prosperiteta, po modelu EU, koji se forsira kao najbolji na Balkanu (istorijski) do sada. – A šta je bila Jugoslavija u Titovo vreme do 90-tih godina: Univerzalni “Otvoreni Balkan” sa totalno otvorenim granicama za opšt prosperitet svih republika. Razlika sa današnjim Otvorenim Balkanom je u tome što je Hrvatska i Slovenija otcepljena, umesto njih uključuje se Albanija i… (sigurno Kosovo, to se prikriva, Vašingtonskim sporazumom je primljeno Kosovo u “Mini Šengen” tačka 5., a nij država, svi su ćutali. I Crnogorski premijer Dritan Abazi, gost u emisiji “Oko”-RTS, ovoreno kaže da će Otvoreno Balkan imati-predvidjeno šest (6) država. Čudno je da ga voditelj nije pitao koja je to šesta država od predvidjenih: SRB, SMKD, AL, CG, BiH, i… (svi prečutkuju, naravno Kosovo)? Kosovo očekuje punopravno članstvo u UN. A BiH se nada-očekuje da uz pomoć Zapada sruše Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku (za Unitarnu Bosnu)… kada će se uključiti u Otvoreni Balkan. Postavlja se pitanje zašto nisu pozvane Grčka, Bugarska, Madžarska, Rumunija, (Kosovo i Metohija kao sastavni deo Srbije)?
  Sadašnji Otvoreni Balkan će uglavnom sačinjavati većinsko muslimansko stanovništvo (promet ljudi i usluga): Albanija, Kosovo, Zapadna Makedonija, BiH, Jug Srbije, Sandžak-Raška, Preko 300 hiljada u BGD i Centralnoj Srbiji, moguć i izvestan broj Roma na muslimanskoj strani, izveso i vojvodjana… vrlo neizvesno da Srbija politički prosperira, kao što je bio i Ustav iz 1974 godine kojim su Kosovo i Vojvodina postavljali veto na Odluke Srpske skupštine. Iz tih razloga je i Edu Rama vrlo rospoložen za inicijativu O.B., jer otvoreno govori da Kosovo dobije neavisnost, i rekao da će podržati referendum za ujedinjenje Kosova i Albanije ako ga Aljbin Kurti raspiše!

  U PRILOGU gore navednih analitičkih zaključaka govori i naglašeno “izlaganje” poslanika iz Sandžaka-Raške na skorašnjoj prvoj skupštinskoj sednici nove vlade Srbije: Citiram: Zalažem se i tražim da se od sada i uvek Bošnjački Sandžak, Preševska dolina Juga Srbije i Vojvodina – tretiraju politički kao “Evropski Regioni”? Šta bi to u budućnosti za Srbiju značilo (regionalizacija)? Ranije geografski nazivi geografski “Okruzi”: primer “Pčinjski Okrug”): “pripremanje terena” da može Nato-Sad, EU, Turska da stave šapu na pomenute teritorije, pod izgovorom da Srbija diskriminiše i gazi ljudska prava u tim regionima (za destabilizaciju i otcepljnje od Srbije). Slično je Evropa uradila kada je u Beogradu izgradila-formirala “Evropski romski institut za umetnost i kulturu” u Beogradu. Šta ima Evropa da otvara…, na etničkoj osnovi, i zašto samo za Rome kada ima preko 22 nacionalne manjine-zajednice u Srbiji? Postoje državne institucije i Saveti nacionalnih manjina-zajednica za ostvarivanje prava po svim osnovama. Treba zaustaviti politički uticaj i mešanje stranog faktora u unurašnje stvari Srbije, Da ne dužim, hvala na razumevanju i objavi!

 4. Јелена Јовичић

  “Жаба” се кува полако али сигурно, и здушним залагањем “пријатеља” биће – скувана.

  Чека нас (не)извесна јесен: Чомићке, Михајловићке, Стефановићи… у влади и даље ће “вући шњур”;

  Еуропрајд као врхунско достигнуће пропале цивилизације загађиваће морални простор Србије и саблажњиваће све нормалне људе; ко још шиша “мајмунске богиње”, важнија је демонстрација “поноса” (у мојој младости се говорило: Чега се паметан стиди, луд се поноси);

  Вучић ће мољакати за мир (ко није за мир?) и бити тако скрушен док нам објављује лоше вести; он је само нема петљу да се ичему супротстави, док је Курти има на претек;

  Већ имамо мањак струје, а имаћемо и мањак гаса и горива, а цене – као цела суманута Европа – зар ће нам неко допустити да нама буде боље него њима;

  Сад јефтино продајемо жито, а куповаћемо га скупо, јер је “због суше, подбацио род” – нисмо то
  очекивали!

  Имаћемо нову врсту вируса да се њим замајавамо, закључавамо, маскирамо, носимо рукавице(!), преко вакцина намичемо милијарде профита америчкој фармацеутској индустрији;

  Натераће нас да уведемо санкције (врло неопходно за “европски пут” Србије) – коме год им се ћефне, можда и Исусу Христу;

  Измислиће нове цивилизацијски “напредне” законе о коректностима и равноправности (само да не прихвате канадски рецепт па нашим војницима мушког рода допусте да обуку сукње!)

  Србијом ће вршљати Шиптари и Албанци… као плод великог и мудрог пројекта Отворени Балкан;

  Скупштина неће расправљати о питањима од националног интереса – неће стићи од свађа, кршења пословника, међусобних борби странака, од саплитања, телефонирања, седења у скупштинском ресторану (ако и тамо) – то мноштво посланика, као и увек, само ће мислити на своју добробит.

  САНУ ће ћутати као и досад;

  Влада ће бити “проевропска”. Боже драги, спаси нас било чега што носи предзнак “европски”! Ми уопште не припадамо тој булументи у “броду лудака”; све што нам треба имамо у оном претежном делу нормалног света…

  Дакле – ништа ново под капом небеском, само мало горе и судбоносније…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.