Руска војска: Украјинске снаге утврдиле положаје у болници у Николајевској области

Украјинска војска протерала је пацијенте из диспанзера за туберкулозу у граду Надбугском у Николајевској области како би тамо поставила јединице територијалне одбране и опремила складиште оружја и муниције, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Мизинцев је додао да су сви пацијенти, без обзира на њихово здравствено стање, „цинично протерани из здравствене установе“.
Он је навео да су у Черкасију у згради Хитне помоћи припадници украјинских снага опремили упориште, складишта оружја и муниције, поставили блокаде на путевима и ватрене положаје, минирали прилазе згради, али намерно нису упозорили становништво на то.
У Краматорску у Доњецкој Народној Републици, у згради градске болнице неонацисти су опремили касарне и ватрене положаје, док медицинско особље и пацијенти нису евакуисани и фактички их неонацисти користе као „живи штит“, додао је Мизинцев.
Осим тога, према његовим речима, у другом насељу ДНР – Зализни, на територији градске болнице, припадници неонацистичких батаљона поставили су артиљерију и вишецевне бацаче ракета, из којих систематски пуцају на оближња насеља. Они не дозвољавају становницима да напусте своје домове ради евакуације под изговором безбедности.
„Овакви злочиначки поступци украјинских власти показују потпуну равнодушност према судбини сопствених грађана и апсолутно непоштовање свих норми морала и принципа међународног хуманитарног права. Још једном позивамо Уједињене нације, Светску здравствену организацију, Међународни комитет Црвеног крста и друге међународне организације да одмах изврше утицај на званични Кијев и предузму ефикасне мере за спречавање употребе објеката медицинске инфраструктуре у војне сврхе од стране оружаних формација Украјине“, нагласио је генерал.
Мизинцев је додао да је Русија од 2. марта испоручила у ЛНР, ДНР и Украјину 53.017 тона хуманитарне помоћи.
Према његовим речима, одреди за деминирање руских снага проверили су више од 7,5 хиљада хектара територије и неутралисали више од 248 хиљада експлозивних направа у ДНР и ЛНР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.