Русија се привремено повлачи из инспекција према Споразуму СТАРТ

 
Москва је обавестила Вашингтон да привремено повлачи из инспекцијских активности према Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) своје објекте који подлежу инспекцијама према овом споразуму, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова о ситуацији са СТАРТ-ом.
 
„Руска Федерација је 8. августа 2022. године дипломатским каналима званично обавестила Сједињене Америчке Државе да наша земља привремено повлачи своје објекте који подлежу инспекцијама по овом споразуму из инспекцијских активности према Споразуму СТАРТ. Ово изузеће се односи и на објекте на којима се могу спроводити прикази предвиђени споразумом“, наводи се у саопштењу.
„Желели бисмо да истакнемо да су мере које смо предузели привремене“, саопштило је руско Министарство спољних послова.
У саопштењу се додаје да је Русија у потпуности посвећена поштовању одредби Споразума који је најважнији инструмент за одржавање међународне безбедности.
„Русија је у потпуности посвећена поштовању свих одредби споразума СТАРТ, који је у нашим очима најважнији инструмент за одржавање међународне безбедности и стабилности. Веома ценимо његову јединствену улогу у обезбеђивању неопходне транспарентности и предвидљивости у односима између Русије и Сједињених Америчких Држава у критичном нуклеарном и ракетном плану. Након разрешавања постојећих проблематичних питања у вези са наставком инспекцијских активности према споразуму, изузећа која смо најавили од инспекцијских активности биће одмах укинута и моћи ће поново да се спроводе у потпуности“.
Како се наводи, Русија је уверена да би то било у интересу и Москве и Вашингтона.
„Спремни смо да допринесемо постизању овог циља. Сличан приступ очекујемо и од америчке стране“, саопштено је из Министарства.
Министарство додаје да је Русија била принуђена да привремено повуче своје објекте из инспекција због дејстава САД које Русији фактички одузимају право на инспекције на америчком тлу.
„Руска Федерација је сада принуђена да прибегне овој мери као резултат упорне жеље Вашингтона да имплицитно постигне поновно покретање инспекцијских активности под условима који не узимају у обзир постојеће реалности, стварају једностране предности за Сједињене Америчке Државе и фактички лишавају Руску Федерацију права да врши инспекције на америчком тлу“, истиче се у саопштењу.
Москва је покренула питање пред САД да антируске санкције крше паритет у инспекцијама према Споразуму, али није добила одговор, додаје Министарство.
„Као резултат једностраних антируских рестриктивних мера предузетих на предлог Вашингтона, прекинут је нормалан ваздушни саобраћај између Русије и Сједињених Америчких Држава, а ваздушни простор држава које су савезници и партнери САД је затворен за руске авионе који допремају руске инспекторске тимове на тачке улаза на америчкој територији“, наводи се у саопштењу и додаоје да „сличних препрека за долазак америчких инспектора у Русију нема“.
Министарство је нагласило да је покретало ово питање пред одговарајућим земљама, али није добило одговор.
Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу (Чешка). Овај споразум заменио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *