Представници четири општине са севера Косова и Метохије усвојили заједничку декларацију

 
Градоначелници и одборници скупштина општина све четири општине са севера Косова и Метохије – Северне Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, донели су на заједничкој седници Скупштина општина декларацију са заједничким закључцима.
 
У овом документу они председнику Србије Александру Вучићу дају подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.
У заједничкој декларацији, захтева се да се најхитније и без икаквих одлагања формира заједница српских општина, онако како је дефинисана споразумима у Бриселу, јер је то, наводи се потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права. Подсећа се да је прошло скоро 10 година и да српски народ не прихвата било какво одлагање овог процеса, чији је гарант Европска унија.
Такође, позивају се Кфор и остале међународне институције да у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и у складу са Војно – техничким споразумом из Куманова осигурају мир и безбедност за све грађане и не дозволе да буду инструмент у рукама Приштине која настоји да насиље користи као средство политичке борбе за решавање отворених питања.
“Главни извор нестабилности на северу долази из правца Приштине, а један од њих је и долазак специјалних полицијских јединица у које српски народ нема поверење. Позивамо команду мисије КФОР да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународну заједницу да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере”, наводи се у декларацији.
Истовремено, позивају се грађани да не “упадну у замку” једностраних одлука и примамљивих понуда Аљбина Куртија по питању регистарских таблица и личних докумената јер то није у складу са договором у Бриселу,наводећи да Приштина користи то као почетак коначног обрачуна са српским народом и Србијом на овим просторима.
“Ми, политички представници ћемо као и до сада увек бити испред свог народа и борити се за мир, и њихова права на живот достојан човека. Уверавамо грађане да смо од нашег председника Александра Вучића добили јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром нашег народа, и да српски народ неће бити сам у овим тешким и изазовним временима. Ми смо опредељени за мир и дијалог, за компромисна и дугорочна решења, али је за дијалог потребно и да друга страна уважи интересе нашег народа и поштује преузете обавезе”, наводи се у декларацији.
У случају да не дође до компромисног решења, одборници су истакли да ће као српски политички представници заједно са свим сународницима започети процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.
У декларацији се наводи и да је на седници разматрана политичко-безбедносна ситуација пре свега у односу на једностране потезе централних власти из Приштине којима се угрожавају основна људска и политичка права српског народа, перманентно крши Бриселски споразум, онемогућава формирање Заједнице српских општина, крше сви постигнути споразуми, угрожава мир и спокојство грађана институционалним насиљем, монтираним истрагама и судским процесима, константним упадима до зуба наоружаних специјалних јединица Приштине, пребијањем и рањавањем грађана српске националности забраном гласања и изјашњавања на референдуму, онемогућавањем пружања здравствене неге одузимањем лекова, запленом санитетских возила, спречавањем процеса вакцинације грађана, онемогућавањем слободе кретање уништавањем сеоских путева, намером одузимања личних докумената, спречавањем спортских догађаја и манифестација, а свесни да је питање регистарских таблица и улазно/излазног документа само почетак јачег притиска на српски народ са циљем протеривања Срба са ових простора, преноси Косовоонлајн.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *