Пољопривредници блокирали центар Новог Сада, траже пријем код Вучића

Ратари из Војводине, који од јуче протестују испред Владе Војводине, блокирали су неколико саобраћајница на раскрсници код Бановине и Дома здравља Соња Маринковић, као вид упозорења уколико не добију писмену гаранцију од Министарства пољопривреде да ће бити испуњени сви њихови захтеви.

Од радикализације протеста и блокаде Варадинског моста, коју су најавили, одустали су – иако нису задовољни одговором који су јутрос добили из министарства.
Војвођански пољопривредници, незадовољни откупном ценом сунцокрета, наставили су протест у Новом Саду, где чекају да се испуне њихови захтеви.
Јуче је са њима разговарао министар Бранислав Недимовић и обећао је да ће те захтеве решити у року од 48 сати.
Међутим, они захтевају да писменим путем добију гаранције од председника Републике.
Ратари су преноћили испред зграде Бановине, а поручују да неће бити јесење жетве уколико се ситуација са ценама не промени.
Они захтевају да цена сунцокрета не буде нижа од 700 евра по тони, и да гориво за јесење радове буде по цени од 170 динара, уз услов да се дозволи најмање три точења дневно по картици и два у резервоаре радних машина.
Траже и обавезан плави дизел за пролећну сетву и да им се обезбеди 100 литара горива по хектару без акциза, као и да се укине забрана извоза за све примарне пољопривредне производе.
Придодат је и захтев да се свим учесницима протеста пониште пријаве полиције.
Дописник РТС-а јавља да су ратари одустали од претходно најављене радикализације блокада, иако су јутрос из министарства добили, како кажу, одговор којим нису задовољни.

Министарство предложило састанак пољопривредницима

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одговорило је на захтеве пољопривредника и навело да гарантује свим учесницима протеста да неће бити предузимане санкције против њих због активности током јучеашњег дана.
Предлажили су састанак са премијерком сутра у 9 или 10 часова у згради Владе.
На састанку би биле утврђене мере за:
 

Проглашење суше за просторе по извештају РХМЗ-а и предлог финансијске подршке за угрожена подручја (одлагања плаћања кредита, одлагања плаћања закупа државне земље, финансијска подршка, помоћ у репроматеријалу). Рок одмах после састанка у Влади.

 

Омугућавање сипања дизел горива на НИС-овим пумпама два пута током дана, плус канистер и хитно издавање пољопривредних картица. Рок одмах.

 

Дефинисање пољопривредника као професије и прописа о реформи ПИО – заједничка радна група и утврђивање предлога да октобра месеца (из овог произилази и нови начин субвенционисања пољопривредних газдинства и увођење плавог дизела).

 

Организација састанка са Покрајинском Владом због решавања проблема накнаде за одводњавање. Рок 10 дана.

 

Даља либерализација извоза пољопривредних производа. Рок 15 дана.

 

Утврђивање новог начина субвенционисања по хектару. Рок средина октобра (приликом израде новог буџета).

Пољопривредници незадовољни одговором, најављују наставак блокада
Пољопривредници кажу да ово нису одговори на захтеве које су они послали, пре свега на три приоритетна – укидање забране извоза за све приарне пољопривредне производе, субвенционисање вештачког ђубрива и 100 литара горива по хектару без акциза.
Највљују да ће блокаде наставити у овом облику, и очекују долазак још пољопривредника из других делова Војводине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *