Освета је јело које се служи хладно

Неуспешне санкције ЕУ против Русије

Санкције против Русије нису довеле до њеног слома, али су зато изазвале талас протеста у државама Европске уније. Зато је можда највећа вест ових летњих дана у западним медијима – изостанак вести. Тачније – одсуство вести о протестима широм ЕУ због све виших трошкова живота који су последица кратковидих санкција против Русије

Протести због галопирајуће скупоће услед наглог поскупљења струје, хране, ђубрива и горива, као и ниских плата које је већ начела инфлација, трају данима у европским престоницама, али и мањим варошима европског континента, а њихов заједнички именилац јесте да мејнстрим медији о томе махом – не извештавају. Док је, на пример, одлазећи британски премијер Борис Џонсон протеклих дана као обичан туриста возио бицикл по словеначким Алпима, медији на Острву и државама Уније су оком сокола покушавали да пресретну сваки његов корак на мини-брачном путовању, при чему су много мање пажње поклањали чињеници да је у његовој домовини управо покренута акција „Немој да плаћаш!“. Иако многи критикују Џонсона јер се одмара и банчи док му сународници грцају због поскупљења животних потрепштина а држава, коју оставља у очајном стању – пропада, велики медији под паском Брисела све то пренебрегавају, преносећи само шта је све Џонсон са женом Кери доживео током окаснеле „медене седмице“.

ЕУ У ПРЕВЕЛИКИМ ЦИПЕЛАМА У међувремену је покрету „Немој да плаћаш!“ за тили час приступило већ 75.000 људи. То су очајници којима је прекипело и стога напросто одбијају да плаћају јавне услуге, а аутори кампање предвиђају да ће их ускоро бити више од милион, после чега планирају и масовне акције непослушности, као и нереде широм земље. Истовремено се и врхушка унутар ЕУ суочава са сличним протестима и сукобима разјарених бирача с представницима власти – полицијом, чак и војском, коју су владајући, уплашени за своје фотеље извели на улице, на пример у Холандији. Али не само у Холандији. Окидач је енергетска криза изазвана санкцијама против Русије због рата у Украјини. Очекивање да ће насилних протеста на јесен бити све више изнео је чак и заменик шефице Европске комисије Франс Тимерманс у интервјуу за британски „Гардијан“. Високи званичник Уније стога сматра да Брисел заједно с партнерима из 27 држава ЕУ треба да учини све да заустави нагли раст цена хране и грејања. Уколико им тај задатак не успе, Европа ће се суочити с масовним протестима и нередима, признаје. „Сада морамо да постигнемо да се људи неће смрзавати наредне зиме“, вајка се заменик председнице ЕК Урсуле фон дер Лејен.


За то време сви потези које повлаче владе појединих држава ЕУ упућују на закључак да нису дорасли задатку који су сами себи задали. Наредбе о ограничењима које се тичу температура у јавним зградама зими и укидању климатизације лети, позиви плебсу на штедњу, пре свега грејања, гаса и топле воде како би се током зиме, која се ближи, избегла опасност искључења струје (грејања, чак и воде) – не обећавају ништа добро. Истовремено руска рубља, уместо да доживи крах због европских санкција, како су најављивали лидери Запада када су усвајали једну траншу противруских санкција за другом – још је више ојачала. Што је деморализирајући фактор за лидере ЕУ која више не може да сакрије немоћ и јед због неуспешних санкција.
Пукотине у „европском јединству“ почињу да се шире и раскол унутар западне (антируске) коалиције полако улази у вишу брзину. Пале су већ четири владе у државама ЕУ, и то добрим делом као последица антируских санкција, а тај процес би могао да се настави и у наредним месецима. Вишак цинизма је покушај дела неких западних медија да увере радничку класу да је за њу заправо сјајно уколико им плате не расту превише, или не расту уопште – јер би то „требало да смањи инфлацију“. При чему, наравно, прикривају чињеницу да инфлацију углавном диктирају огромни профити крупних капиталиста и рат у Украјини који је подстицао и распиривао Вашингтон.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.