„Остварење“ злог сна: Шта се крије иза Куртијеве претње о трећем рату на Балкану

Пише: Мира Канкараш Тркља

Куртијева изјава о веома вероватном трећем рату на Балкану упућена је спонзорима такозване косовске државе да што пре притисну Београд како би Косово било признато и постало чланица УН .
То за Спутњик каже некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић, приметивши да је сличних изјава премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија било и раније, још од старта украјинске кризе. То, како истиче, не треба да чуди јер је сам Курти у својој глави у рату већ 30 година.

Позив Западу да притисне Београд

Курти је за италијански лист Република изјавио да је ризик од новог сукоба са Србијом висок, поготово како је рекао, „после руске инвазије на Украјину”.
“Ако будемо имали другу епизоду, на пример у Придњестровљу, онда ће вероватноћа да ће се десити трећи рат на Западном Балкану, а посебно на Косову, бити веома велика”, рекао је он.
Анђелковића не чуди што је све то доведено у везу.
 
„Курти сматра да уколико би на било који начин изазвао Београд да реагује и да дође до неких сукоба, без обзира на то колико је он узроково или проузроковао такав инцидент, да би онда Београд и био оптужен за насиље и сличне ствари. Тако би се, како сматра, потврдила његова бесмислена перцепција да је Србија мала Русија, а Вучић као председник државе мали Путин“, каже наш саговорник.
Он подсећа да је од почетка руско-украјинског сукоба Курти изашао са тим ставовима у нади да би на тај начин подстакао своје савезнике да такозвано Косово што пре буде примљено у НАТО и ЕУ.
Било какав озбиљнији инцидент на северу, или било где на Косову и Метохији, који би се претворио у оружани сукобпомогао би Куртију да заокружи свој сан о томе да Косово постане међународно призната држава, истиче Анђелковић.

Ратни позив спонзорима

На питање, зашто би тај сукоб на Балкану значио Трећи светски рат у кога би биле увучене светске силе, како је изјаву Куртија протумачио добар број овдашњих медија, наш саговорник не без ироније каже, због тога што је Косово „толико битно свету“. Ипак, додаје да је то вероватно због присуства Кфора на Косову.
„Та прича о томе да би Кфор ушао у сукоб са Србијом или са било којом другом војском је потпуно сулуда, јер Кфор нема мандат да штити административну линију Косова и Метохије већ да штити безбедност на самој територији јужне српске покрајине“, каже добар познавалац прилика у јужној српској покрајини.
Анђелковић нема дилему коме је упућена најновија Куртијева ратна порука.
„Она је упућена његовим спонзорима, онима који су од Косова и Метохије стварали територију која треба себе да назива државом, стално подстичући ту тезу на разне начине. Није то ништа ново, подижу само ниво те тензије да што пре треба извршити притисак на Србију како би Косово постало чланица разних међународних организација, пре свега Уједињених нација и била призната од свих држава. То је сан Куртија и за тај сан ће он употребити било које речи“, закључио је саговорник Спутњика.
 
Извор: https://sputnikportal.rs/20220809/ostvarenje-zlog-sna-sta-se-krije-iza-kurtijeve-pretnje-o-trecem-ratu-na-balkanu–1140888340.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *