Немачка у страху – прети јој егзодус фабрика због кризе енергије

Немачка, европско индустријско средиште, суочава се са потенцијалним егзодусом фабрика јер се произвођачи ауто-делова, хемикалија и челика све теже носе с апсорбовањем високих цена електричне енергије које с

Цене струје и гаса у Немачкој су се више него удвостручиле за само два месеца, а референтна европска цена електричне енергије на терминском тржишту за годину дана унапред порасла је на 570 евра (573 долара) по мегават-сату. Пре две године била је 40 евра, наводи њујоршка агенција.
 
„Инфлација енергије је много драматичнија овде него другде. Плашим се постепене деиндустријализације немачке привреде“, изјавио је Ралф Стофелс, главни извршни директор компаније „БИW Изолијерстофе“, која производи силиконске делове за аутомобилску, ваздухопловну и индустрију уређаја.
Ова земља се ослањала на гас из Русије за снабдевање њених електрана и фабрика енергијом, а сада се припрема за изазов без преседана – да обезбеди упаљена светла и рад предузећа након што је Русија смањила те испоруке, наводи се у тексту.
Привремене обуставе производње због високих цена енергије већ су регистроване раније, при чему је производња ђубрива и челика у децембру и марту била смањена.
Европска цена гаса за испоруку у наредном месецу достигла је у четвртак рекордна ниво од 241 евро по мегават-сату, што је за око 11 пута више од уобичајене за ово доба године, додаје се даље.
Мада влада у одређеној мери ограничава повећање цена са којима се суочавају домаћинства, предузећа нису имуна на растуће трошкове и многа се спремају да пренесу трошкове на купце или да се чак потпуно затворе.
„Цене намећу тежак терет многим енергетски интензивним компанијама које учествују у конкурентској утакмици на међународном нивоу“, рекао је за “Блумберг” Матијас Рух, портпарол компаније „Евоник Индастрис“, другог по величини светског произвођача хемикалија који има фабрике у 27 земаља.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *