КРИЗА НА ТАЈВАНУ: Авион Ненси Пелоси слетео у Тајпеј; Кинески ловци Су-35 прелазе Тајвански мореуз

Поводом састанка између делегације Конгреса Сједињених Држава коју предводи председавајућа Ненси Пелоси и председника тајванског парламента Јоу Си-куна заказаног за среду, 3. августа, расту тензије, а кинеско министарство спољних послова је упозорило да ће жестоко узвратити ако Пелоси дође на Тајван.

Амерички специјални лет са Ненси Пелоси слетео је у административну престоницу Тајвана – Тајпеј, јавља Флајтрадар

КИНЕСКО министарство спољних послова потврдило је данас да ће Пекинг оштро узвратити ако председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван

– Кина ће предузети одлучне мере да заштити национални суверенитет и територијални интегритет ако председница Представницког дома САД Ненси Пелоси посети Тајван – изјавила је на брифингу портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

Она је рекла да Пекинг са великом пажњом прати маршруту Пелоси, која борави на турнеји по Азији, преноси РИА Новости.

Додала је да су Кина и Сједињене Државе у блиском контакту на свим нивоима и путем различитих канала и да је Кина више пута јасно ставила до знања САД да се снажно противи посети Пелоси Тајвану.

– Надамо се да амерички званичници разумеју важност и осетљивост овог питања, као и ризике у вези с њим – додала је Хуа.

Агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на неименоване изворе, да би Пелоси данас требало да допутује на Тајван.

 
 

Могућност посете Пелоси подигла је тензије у Тајванском мореузу, пошто Кина сматра Тајван делом своје територије.

Тајван, који себе званично назива Републиком Кином (РОЦ), је самоуправан од 1949. године, али никада није званично прогласио независност од Пекинга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *