КОЧЕ НАС НА ПУТУ КА ЕУ И ЗБОГ СВОЈИХ ЗЛОЧИНАЦА! Из Загреба спремају освету после најава да ће бити још оптужница због убистава у “Олуји”

После подизања оптужнице против четворице хрватских пилота због гранатирања и убијања протераних Срба током акције “Олуја” док су бежали Петровачком цестом, али и најаве да следе нове оптужнице против још три припадника хрватске војске, уследила је хистерија у Загребу и претња да ће нас због тражења правде за убијене – блокирати на европском путу.

Из Загреба су и раније тражени разлози за успоравање нашег европског пута, а а хрватски европосланици су били покретачи више резолуција пред Европским парламентом у којима се од Беграда тражи да призна лажну државу Косово, уведе санкције Русији, промени своју спољну политику…

План да нам спремају подметање клипова у процесу евроинтеграција, између осталих, потврдио је и председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић, рекавши да “српске власти користе оптужницу како би скренуле пажњу са бројних проблема које имају”. Уз то, саветује Београду да се повуче уколико мисли ка ЕУ, и додаје да у Србији “сви треба да се погледају у огледало”.

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је да хрватско руководство “сада и званично прети да ће блокирати европски пут Србије”:

– Једна чланица ЕУ се усуђује да јавно каже да, уколико тражите правду за убиство српске деце, јер четворо је тамо побијено старости од шест до 13 година, да због тога не можете да будете део ЕУ. То је владавина права? То су европске вредности? И није вас срамота да то кажете отворено. Србија се погледала у огледало и схватила да мора да тражи правду за побијену децу, девојке и старце на Петровачкој цести августа 1995. године. А, шта ви видите када се погледате у огледало? Човека који брани и слави убице деце, девојака и стараца? Ваши “хероји” побили су ненаоружане људе, у збегу, из ваздуха.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин запитао је да ли су у ЕУ злочини према Србима дозвољени и поручио да би ЕУ морала да се изјасни да ли ће одустајање Србије од потраге за правдом бити услов за чланство у Унији, као што говоре функционери Хрватске:

Oптужeни Дaниjeл Бoрoвић, Влaдимир Mикeц, Здeнкo Рaдуљ и Жeљкo Jeлeнић,
 

– Пошто смо ћутали о Јасеновцу, дочекали смо да се злочин понови у “Олуји”. Пошто се хрватски народ никада није извинио за усташке кољаче, дочекали смо да Србе кажњавају јер тражимо правду за побијену децу на Петровачкој цести. Треба да знамо да ли су у Европској унији злочини према Србима дозвољени и да ли су то те европске вредности о којима нам говоре, због којих треба да признамо Косово, укинемо Републику Српску и уведемо санкције Руској Федерацији. Ако пут Србије у Европску унију одређује Хрватска, онда да се на време вратимо са тог пута.

Иначе, за ратне злочине над српским цивилима на Петровачкој цести и код Сводне из августа 1995. године, када је убијено 13 људи, од којих четворо деце, а 24 је рањено, досад су оптужена четири висока хрватска официра – Владимир Микац, Зденко Радуљ, Жељко Јеленић и Данијел Боровић. Кривичним поступком био је обухваћен и генерал-бојник Јосип Чулетић, који је у децембру прошле године преминуо у Загребу од короне, па зато није оптужен.

Оба напада на колоне избеглица одиграла су се на територији БиХ, далеко од зона борбених дејстава. У оптужници се наводи да је на састанку војног и политичког руководства Хрватске 31. јула на Брионима договорен почетак војне акције “Олуја” и напади на северни и јужни део Републике Српске Крајине, који су тада били под заштитом УН.

Тадашњи председник Хрватске и врховни командант Фрањо Туђман је тражио да се нанесу такви ударци да Срби практично нестану.

Како се наводи, оптужени су спровели ту брионску одлуку и наредили авионске нападе на одлазеће становништво. Јосип Чулетић, који је тад био начелник штаба Хрватског ратног зракопловства и руководилац Центра оперативног руковоћења ХРЗ и ПЗО, наредио је Владимиру Микецу и Зденку Радуљу авионске нападе. Микец је наредио Жељку Јеленићу авионски напад на избегличку колону, која се кретала путем Босански Петровац – Кључ. Радуљ је исто наређење издао Данијелу Боровићу, али за напад на колону на путу Босански Нови – Приједор. Јеленић је затим наредио пилоту, којег српски органи нису идентификовали, да изврши напад, што је он и учинио 7. августа 1995. у поподневним часовима. “Мигом 21” прелетео је колону на Петровачкој цести, окренуо се, поравнао са њом и испалио ракете С-24. Дан касније исти маневар и ракетирање су извела двојица Н. Н. пилота по наређењу Боровића у месту Сводна. Ни у једној колони није било војних формација, оклопних возила, тенкова или тешког наоружања.

НАРЕДБЕ СТИЗАЛЕ ОД ТУЂМАНА

АКЦИЈУ “Олуја” и прогон Срба надгледао је некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман. То потврђује фотографије коју су добиле “Новости”, а на којима се види како он у Оперативном центру Генералштаба официрима показује шта треба да се ради током злочиначке акције. Поред њега су и начелник Генералштаба Звонимир Червенко и генерал Павао Миљавац, против којег адвокат породица страдалих на Петровачкој цести припрема кривичну пријаву.

* * * * * * * *

ПУНОМОЋНИК ПРЕЖИВЕЛИХ ЖРТАВА, АДВОКАТ ДУШАН БРАТИЋ, ЗА “НОВОСТИ”

ТУЖИЛАШТВУ ПРИЈАВА ПРОТИВ ЈОШ ТРОЈИЦЕ ОФИЦИРА

АДВОКАТ Душан Братић, пуномоћник преживелих жртава, рекао је за “Новости” да ће одговор на политички притисак у овом правосудном поступку бити подношење Тужилаштву за ратне злочине у Београду нове кривичне пријаве са писаним доказима Хрватске војске против адмирала Давора Домазета Лоша, начелника Обавештајне управе Главног стожера ХВ у “Олуји”, бригадира Илије Маричића, помоћника начелника Главног стожера задуженог за употребу Ратног ваздухопловства и генерала Павла Миљавца, шефа Оперативног тима А у Главном стожеру. Сва тројица су, како је истакао, прикривали да се злочин догодио.

 
 

Адмирал Миљавац је после вести рекао да ће се наћи у пријави, да је “чист”.

– Моја је савест чиста, нисам заповедио никакво гранатирање цивила и колона цивила.

Нема шансе, никаквих заповеди у том смислу није било – истакао је Миљавац, који је дуги низ година био председник Хрватског генералног збора.

– Оптужбе нису усмерене против генерала, већ хрватске државе. Разочаран сам реакцијама садашње хрватске владе.

Домазет Лошо, који је познат и по прогнозама да ће трећи светски рат почети у Ријеци, истакао је јуче да ће пратити шта ће се дешавати у наредним данима:

– Чекам да видим шта ће предузети хрватска политика, као и извршна и законодавна власт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *