КО ЈЕ ИЗНЕРВИРАО ХАБЕРМАСА?

Пише: Андреј Коробов-Латинцев

Живи класик савремене немачке филозофије Јирген Хабермас написао је чланак о нашој Специјалној операцији демилитаризације и денацификације Украјине. Чланак је насловљен – „Рат и огорчење“. Зашто је огорчен чичица Хабермас?
Он је огорчен чињеницом да су се „после 77 година без рата и 33 године након завршетка Хладног рата, који је одржавао мир само под претњом међусобног уништења, застрашујуће слике рата, који је произвољно покренула Русија, вратиле на наш праг“.
У овој реченици није интересантно то како немачки филозоф, у свету признат као интелектуалац ​​и класик, одједном емитује најпримитивније клишее западне пропаганде. Занимљиво је нешто друго: он као да је заборавио шта је и сам написао 1999. године у часопису „Логос 2“.
У једном од одељака посебно посвећених НАТО бомбардовању Југославије, Хабермас пише: „Улазак Бундесвера у рат значи крај периода суздржаности који карактерише немачки послератни менталитет. Ово је рат. Наравно, чини се да се ваздушни удари Алијансе разликују од традиционалног ратовања. У ствари, ’хируршка прецизност’ бомбардовања и принцип поштеде цивилног становништва имају велику легитимишућу вредност. Све то значи одбацивање тоталног вођења рата, које је одредило физиономију одлазећег века. Међутим, оно што нам ТВ приказује свако вече омогућава нам да схватимо: становништво Југославије оно што се дешава разуме баш као рат.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.