Кисинџер: Америка на ивици рата са Москвом и Пекингом, делом и сама одговорна

У духу своје доктрине „реалполитике“, саветује да Запад посвети више пажње и разумевања Москви и њеним легитимним захтевима, управо зато што сматра да то одговара најбољим интересима Запада. Као водећем дипломати који је био упућен у све хладноратовске тајне, њему је било савршено добро познато да Руси неће никога превише дуго молити када је реч о њиховим виталним интересима: Хенри Кисинџер у Давосу

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да је у односима Вашингтона са Москвом и Пекингом настала опасна ситуација која би могла да доведе до оружаног конфликта.

„Налазимо се на ивици рата са Русијом и Кином око питања за које смо делимично и сами одговорни без икакве представе о томе чиме ће се то завршити или до чега би могло да доведе“, рекао је Кисинџер у интервјуу за „Вол стрит џорнал“.

Бивши државни секретар је навео да једино што може да се уради јесте да се не подстиче напетост и да се стварају опције а да би се то десило потребно је да постоји одређени циљ.
 
Говорећи о Украјини, Кисинџер каже да је раније сматрао да је за ту земљу најбоља улога „нешто попут Финске“ која није део НАТО.
Сада, узимајући у обзир специјалну операцију руске војске, он сматра да се према Украјини после тога мора односити као према члану Алијансе, било то формално или не.
Он је још додао да ће, после завршетка специјалне операције, у саставу Русије остати „Крим и делови Донбаса“.

Један коментар

  1. Истина

    Већину свог живота (у шестој декади сам) слушам и читам о такозваном “великом политичару” Хенрију и његовим брижним саветима хегемоним америчким председницима од Никсона на овамо. И? Шта је то епохално он изрекао а да није било искључиво у интересу и циљу да Америка перманентно доминира нас целим човечанством? Наравно, уз помоћ англосаксонске аждаје која непогрешиво кроји судбину целог човечанства а има их шака јада. То је заиста фасцинантно.

    Такође, посматрајући и слушајући појединце из САНУ, помислих: када Ви господо највише образовани и изузетно елоквентни почнете да говорите и пишете онако како јесте а не да подилазите горе наведеним, можда ће се нешто и променити у Србији а Богами и у Свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.