Избоден писац Салман Ружди: Драма у Њујорку

Писац Салман Ружди нападнут је непосредно пре него што је одржао предавање у западном делу државе Њујорк. Њујоршка полиција саопштила је да је убоден у врат и да је хеликоптером пребачен у болницу.
Једна особа истрчала је на сцену у Чаутаква институту и почела да удара или боде Руждија на сцени, објавио је АП.
Ружди је пао на под, а присутни су савладали нападача, који је потом ухапшен.
Поједини амерички медији наводе да је писац избоден оштрим предметом.
Он је 10-15 пута ударен или убоден, наводи АП.
Америчка полиција саопштила је да је нападач Хади Матар (24) из Фервјуа у држави Њу Џерзи, који је ухапшен.
Руждијево здравствено стање тренутно није познато, али Ројтерс тврди да је пребачен на операцију.
Докторка Рита Лендмен, која се затекла у сали у тренутку напада, рекла је америчким медијима да је Ружди задобио неколико убодних рана, међу којима је и она на десној страни врата. Она је изјавила да је Ружди непосредно после напада имао пулс и да лекари нису примењивали методе оживљавања.
Више десетина присутних је евакуисано после напада.
Ружди је постао светски познат када је осамдесетих година 20. века ирански Ајатолах Рухолах Хомеини против њега издао фатву (у исламу, мишљење или савет које дају теолози, високи чланови верске хијерархије, а има законску снагу, прим. аут.), позивајући на његову смрт због књиге „Сатански стихови“. Та књига изазвала је веома негативне реакције у исламском свету због увредљивог описа пророка Мухамеда. Иранска влада касније се дистанцирала од те одлуке Хомеинија и повукла фатву.
У Србији је такође познат и по томе што је вређао Петера Хандкеа, зато што се противио НАТО бомбардовању и сатанизацији Срба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.