Инспекцијски тим ИАЕА стигао у Кијев

Наводи се да ће стручњаци предвођени Гросијем такође морати да процене услове рада особља у фабрици и предузму хитне мере како би се осигурала безбедност.

Тим од 14 чланова Међународне агенције за атомску енергију на челу са њеним генералним директором Рафаелом Гросијем стигао је у Кијев, јавио је Си-Ен-Ен.

Делегацију су новинари Си-Ен-Ена видели у једном кијевском хотелу. Још нема информација о томе када ће мисија стићи у нуклеарну електрану Запорожје.

Гроси је раније рекао да је мисија ИАЕА у фабрици у Запорожју формирана и да ће тамо стићи касније ове недеље. Инспектори би проценили физичку штету на постројењу и проверили безбедносне системе постројења и безбедносне системе објекта. Стручњаци предвођени Гросијем такође ће морати да процене услове особља у фабрици и предузму хитне мере како би се осигурала безбедност у електрани.

Нуклеарку у Запорожју, која се налази у граду Енергодар, контролишу руске трупе. Руско Министарство одбране саопштило је да су украјинске снаге нанеле неколико удара на територију електране последњих дана, користећи, посебно, беспилотне летелице, тешку артиљерију и вишецевне ракетне системе. У већини случајева, нападе одбијају системи противваздушне одбране, али неке гранате погађају инфраструктуру и подручје око одлагалишта нуклеарног отпада, што представља опасност због могућег цурења радијације.

Извор: tass.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *