Хилова лажна понуда Београду: Покушај куповине времена пред – етничко чишћење Срба

Пише Мира Канкараш Тркља

Резолутна констатација амбасадора САД у Србији Кристофера Хила да Заједница српских општина мора бити на дневном реду састанка представника Београда и Приштине, упркос томе што је по Бриселском споразуму одавно требало да буде формирана, за Небојшу Човића је само покушај куповине времена зарад етничког чишћење Срба.
Пошто од државности такозваног Косова у међународним институцијама, одавно обећане од стране САД и западних ментора, и даље нема ништа, то би, ваљда, ишло далеко лакше без Срба као реметилачког фактора за остварење приштинског сна. А за Космет без Срба је, ипак, потребно време. Зато би Хил, према речима нашег саговорника, као и специјалац америчке администрације за Западни Балкан, Габријел Ескобар, да се поново позабавимо ЗСО.

Хил би опет о ЗСО

„Будући да је ЗСО предвиђена од почетка целог овог процеса добро је подсетити све да то мора бити на дневном реду састанка представника Београда и Приштине“, изјавио је Хил у интервјуу РТС-у, као да Бриселсксим споразумом из 2013. године све није утаначено по том питању и стављен потпис свих страна на обавезу формирања ЗСО.
Хил, као да је преспавао Бриселски споразум, тек сада открива да је „ЗСО добар пут, о коме се годинама говори и време је да се стави на сто и поведе озбиљан разговор о томе”. Чак примећује да је важно да „различите стране буду спремне са својим предлозима“.

Све одавно договорено

Резолутан је у изјави за Спутњик и Човић, некадашњи шеф Коордационог центра за Косово и Метхију:
„Ми смо све договорили у Бриселском споразуму. Нека га спроведу. Немамо шта да договарамо. То је та игра, као што је Куртијева да он стално прави додатне проблеме и он их заправо прави да Србија не би повукла потез који, по мени, постаје све више реалан, а то је ресетовање свега на почетно стање“.
А почетно стање и наша црвена линија су, како каже наш саговорник, Кумановски споразум, Резолуција Савета безбедности УН 1244 и устав наше државе.
Не пориче Човић да Ескобар, како је то Хил приметио, познаје ситуацију у региону, али и додаје да то не значи да то треба да злоупотребљава.

Небројени дупли стандарди

 
„Јесмо ли се договорили да се спроведе Бриселски споразум. Јесмо. Који је рок да га спроведемо. Прошло је више од девет година. Амерички амбасадор у Приштини каже да он гарантује од 1. септембра примену целог галиматијаса око регистарских таблица. Па да ли се сетио када ће да гарантује и да да рок од 30 дана за ЗСО, или да да рок од 30 дана да се врати имовина манастиру Високи Дечани“, сликовито је не без ироније приметио наш саговорник.
Он истиче да таквих дуплих стандарда има небројено. Игра око регистарских таблица је, каже, замишљена да се сви елементи државности Републике Србије на простору наше јужне покрајине постепено елиминишу.
„Сви ови споразуми који су потписани, а нису спроведени и не спроводе се, служе да Запад и западни ментори који су направили тако дегенерисану назови државу купе време и у том времену етнички очисте Србе“, нема дилему Човић.
На све то, тврди он, треба додати и оно што је чињеница, да се на састанку Контакт групе један број земаља, једна европска, а друга није али је значајна, сагласио са физичком елиминацијом појединих Срба на северу КиМ. Нека кажу да то није тачно, па ћемо да им кажемо како је то тачно, каже Човић, додајући да се игра игра да они нису за рат, а заправо праве комплетан сценарио рата.

Свет довели на ивицу рата

Амерички званичници су, како подсећа, у више наврата истакли да са великом пажњом прате све што се догађа на Балкану.
„Они су, притом, изгледа заборавили да се на Западном Блакану налазе суверене државе, а не колоније. Потреба САД и њихово уверење је да имају пуно право да утичу на политичке и друге процесе у сувереним државама што чине притисцима, санкцијама и разним субверзивним активностима с циљем политичког и националног инжењеринга. Тиме су заправо довели цео свет на ивицу глобалног рата“, истиче наш саговорник.
И док с једне стране иду у лов на вештице из свих оружја због некаквог наводног покушаја Русије да утиче на њихове унутрашње процесе, истовремено сматрају да је сасвим уреду да они то раде другим земљама и то и не крију, закључио је наш саговорник.
 
Извор: https://sputnikportal.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *