Да ли америчке власти тајно испоручују Кијеву неке типове наоружања

Америчке власти намениле су Кијеву више наоружања него што је објавила америчка администрација, пише лист „Политико“.

„У Вашингтону круже гласине да САД Кијеву испоручују више наоружања него што је саопштила америчка администрација“, пише на сајту „Политика“, уз напомену да је прошлог петка високо рангирани представник Пентагона на конференцији за новинаре признао да САД већ неко време испоручују Украјини противрадарске ракете „харм“, не саопштавајући то јавности.
„Када смо први пут објавили да испоручујемо ракете ‘харм’, нисмо наводили конкретне податке о томе. Описали смо то као испоруку противрадарских система“, рекао је чиновник.
Касније је портал „Јаху њуз“ такође писао о томе да је могуће да су САД предале Украјини навођене оперативно-тактичке балистичке ракете ATACMS, подсећа „Политико“.
 
„Нејасно је да ли је то тако, али ако је истина, онда противречи ономе што је администрација објавила“, констатује лист.
Извори „Политика“ су навели да су у новом пакету војне помоћи Кијеву, који је објављен крајем прошле недеље, и навођени артиљеријски пројектили „екскалибур“. Они нису били наведени у званичном саопштење Пентагона, који садржи списак наоружања у оквиру нове транше војне помоћи.
„Политико“ је имао увид у званично обавештење у вези с новим пакетом војне помоћи, које је администрација предала Конгресу САД. У том документу, према наводима листа, истиче се да оружје које Вашингтон испоручује Кијеву „није ограничено“ само на оно које се налази на списку.
 
„Признајемо да су то само претпоставке. Нико из администрације није потврдио, нити наговестио постојање тајних испорука оружја Украјини. Чак и ако их има, мало је вероватно да би нам америчке власти саопштиле да постоји таква тајна одлука“, закључује лист.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *