Београд одговорио на поруку Брисела

Званичници Србије реаговали су на саопштење Европске службе за спољне послове у којем се изражава забринутост због пораста запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине и наводи да ће „високи политичари две стране бити одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону“.

Премијерка Србије Ана Брнабић је оценила да је тужно што ЕУ не види сопствену кривицу и што ништа није учинила поводом сталних провокација Аљбина Куртија.
„Да је ЕУ урадила свој део посла — осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ — ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем“, навела је Брнабићева на Твитеру.
Она је приметила да би неко гледајући ову изјаву ЕЕАС-а, могао да помисли да је данас 1. април, а не 14. август и да „мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала“.
„Пуних 175 дана, Аљбин Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је Курти истим тим Србима на Косову и Метохији одузео најосновнија људска права — забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом“, указала је Брнабићева, пренео је РТС.
Она је истакла да је насупрот томе, мото председника Александра Вучића и Србије јасан, а то су мир и стабилност.
„Ближи нам се десет (10!) година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина — окосницу Бриселског споразума“, навела је Брнабићева.
„Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо“, закључила је премијерка Србије у објави на твитеру на српском и на енглеском језику.

„Онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран је ако Курти испуни претње“

Министар унутрашњих послова Александар Вулин који је оценио као непримерено саопштење Европске спољнополитичке службе и истакао да је онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран ако Курти испуни своје претње.
„Александар Вучић никада није поменуо рат као средство решавања проблема са Приштином, али зато Аљбин Курти јесте. Отуда и чуди да Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) тражи да се ‘обе стране уздрже’. Београд одговара на лудило Приштине, а не покреће никакве сукобе или расправе, и како онда да се уздржи. Да у ЕЕАС има разума, бар мало више него код Приштине, не би тражио од Београда да не одговори, већ би зауздао Приштину да сукобе не покреће. За мир је потребно двоје, за сукоб, довољна је и једна будала“, изјавио је Вулин.

„Потпуно промашено саопштење, нису криве обе стране“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да се опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији политичким и мирољубивим средствима никада није доводило у питање и да је стога саопштење ЕЕАС-а потпуно промашено, као и низ претходних апела бриселске администрације на „обе стране“.
„Чињеница да Аљбин Курти и његов екстремистички режим чине шта им је воља јесте између осталог и последица неделовања ЕУ у ситуацијама када су оштре реакције и мере против привремених институција самоуправе у Приштини биле неопходне“, указао је Петковић у саопштењу.
Он је рекао да се ЕЕАС нажалост, радије опредељује за бесплодне апеле на „обе стране“, који су само доливање уља на ватру, охрабрење Куртију и подстицај његовим настојањима да дестабилизује прилике на Косову и Метохији и у читавом региону.
Петковић је указао да као што „обе стране“ нису одговорне за то што Први бриселски споразум готово деценију није спроведен, иако је његов гарант била ЕУ, тако ни за серију провокација Приштине и Куртијеве претње силом не могу бити одговорни и Београд и Приштина.
 
„Уместо што празном реториком дели одговорност између насилника и жртве, а Срби на Косову и Метохији су недвосмислено жртва агресивног и шовинистичког деловања Приштине, ЕЕАС би коначно морао да заузме одлучнији став и казненим мерама спречи Куртијев ратоборни поход, јер ће на крају, уколико се ситуација отргне контроли, одговорност делити не Београд, већ они који су могли да благовремено и превентивно делују а нису“, поручио је Петковић.
Он је истакао да Београд чврсто остаје на путу мирољубиве сарадње са свима у региону, па и са привременим институцијама самоуправе у Приштини, и одбија да прихвати било какву одговорност за ничим изазвана гажења елементарних људских права и нападе на безбедност српског народа у нашој јужној покрајини, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Подсетимо, раније данас ЕЕАС је саопштила да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а „посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану“, изазивају велику забринутост.
„Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно“, наводи се, између осталог, у саопштењу.

Један коментар

  1. Nikada i ništa šiptari nisu rekli niti učinili bez dogovora, plana i saglasnosti sa SAD i EU !!Ozbiljan odnos prema KiM ostvariti će se povratkom u OUN i reaktiviranjem R1244 , i javnom odbacivanjem svih dosadašnjih sporazuma izvan OUN
    zbog njihovog nepoštivanja od strane šiptara i EU kao garanta !! U OUN zamiti Rusiju da bude dio pregovaračkog tima za Srbiju, kao što to isto čine Amerikanci za Šiptarr !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.