ВУЧИЋ ЗИДА БЕДЕМ ПРОТИВ ЗАБОРАВА: Због чега председник жели да се поклони у Јасеновцу?

ИНСИСТИРАЊЕ председника Александра Вучића да у Јасеновцу ода почаст жртвама монструозне усташке машинерије злочина подигло је, у последњи час, бедем одбране од опасних покушаја “прања прошлости”, прекрајања историје и прилепљивања Србима етикете јединих криваца за све лоше што се дешавало.

Овако саговорници “Новости”, између осталог, коментаришу потврду хрватског председника Зорана Милановића да је Вучић једини српски председник који је тражио да посети највеће српско стратиште. Додају и да је то и нека врста признања за Вучићеву борбу да се одбрани и очува култура сећања на наше жртве.

Иначе, ова добро позната матрица да су Срби једини кривци, а коју неки наши суседи, али и поједине силе Запада, већ дуже време користе као политичко “оружје” за слабљење наше државе, посебно је активирана од избијања руско-украјинског сукоба, са циљем да се Београд дресира и натера да одабере страну.

Отуда и кампања релативизације усташког наслеђа Хрватске и означавање Србије као четничке државе, која је у Загребу интензивирана од када је обелодањено да су чак три пута спустили рампу за долазак Вучића у Јасеновац.

Дејан С. Милетић из Центра за проучавање глобализације каже, за “Новости” да, нажалост, сведочимо сталним настојањима да се историја искривљује и прилагођава интересима новонасталих суседних држава:

– Напади на нашу културу и историју су попримили огромне размере и једно од огромних достигнућа Вучића на месту председника је то што је успео да се од тих удара одбрани и да их заустави. Ово је био последњи тренутак да се интервенише, да се зауставе те Гебелсове методе по којима хиљаду пута поновљена лаж постаје истина. Отуда и изнуђено признање Милановића да је Вучић једини српски председник који је тражио да дође у Јасеновац. Наравно, велика је брука наших претходних власти што је то тако.

 
 

Поводом Милановићевих покушаја не само да изједначи усташтво и четнички покрет, него и да четнике прикаже већим злом, Милетић каже да је то, између осталог, био манир комунистичке југословенске власти:

– Да се усташтво и четништво не могу изједначити, ако ништа друго, говоре и бројна признања и захвалност САД припадницима четничког покрета који је је био савезнички, за разлику од усташа и НДХ.

ТАДИЋ БИО У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

КАРАНОВИЋ тврди да се не може рачунати да је Борис Тадић као председник Србије био први шеф државе који је отишао у Јасеновац, како сам каже, јер је заправо био у Доњој Градини:

– При том, није ни први представник српске државе који је био у Доњој Градини, јер је пре њега тамо био Војислав Коштуница.

Историчар Огњен Карановић, директор Центра за друштвену стабилност, такође указује да је јасно да у Хрватској усташтво никада неће бити одбачено из главних токова политичких процеса и свести хрватске елите:

 
 

– Скандалозна је одлука да ускрате приватну посету Вучићу највећем граду мртвих Срба, побијених у незапамћеном геноциду на Балкану, како би као први шеф српске државе само положио цвет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.