ВУЧИЋ ДАНАС НА СПАЈАЊУ МОСТА ПРЕКО САВЕ: Од Београда до Шапца стизаћемо за 40 минута

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић посетио је Шабац, где присуствовује спајању моста преко Саве (деоница 2), у оквиру пројекта изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

У обиласку га прате министар Томислав Момировић, директор Коридора Александар Антић и в.д. директор Путева Србије Зоран Дробњак.

– Мост је прелеп- рекао је председник по доласку.

– Није увек лако и једноставно овако нешто обезбедити, али се то све финансира из буџета Србије. Када финансирате један овако крупан, велики и скуп пројекат, онда то говори о снази једне државе – рекао је Вучић.

– Од Београда до Шапца стизаћемо за 40 минута, неће бити потребно сат и десет минута. Смањиће се број саобраћајних несрећа, ово је од кључног значаја- рекао је он.

Председник је потом истакао да је пројекат Јадар могао да буде развојна бомба за цело Подриње и Лозницу.

 
 

– Пројекат Јадар је могао да буде развојна бомба за цело Подриње и Лозницу, Лозница је могла да има буџет 150 милиона евра, да људи живе пет до десет пута боље данас, али сам сам крив што сам подлегао притисцима, који су помало и индуковани споља. Брзо се развија Лозница, али недовољно брзо. Али, ово је велика ствар- напоменуо је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник је нагласио колико је срећан што је овај пројекат завршен за само две године.

– Веома сам срећан што смо за само две године успели да завршимо овај мост на Сави, да спојимо последњом бетонском коцком две обале Саве код Шапца. Пут Рума – Шабац завршићемо пре краја следеће године, то је велика ствар за Нови Сад, Београд, али и целу Мачву, Подриње. Отворили смо радове на путу Шабац – Лозница, Лозница је бољу експропријацију одрадила. За две године и три четири месеца требало би да Лозница буде завршена и комплетна саобраћајница. Србија није иста земља, тим људима ће бити много ближи и Нови Сад, Београд. Овај мост је једно мало ремек-дело. Ја нисам гледао ни један мост како се прави, овде сам то видео и техничко-технолошки. Чини ми се да је у вашем интересу да пожурите, да вам материјал не би био скупљи, а наравно и у нашем да се то што пре заврши – рекао је Вучић.

– Гас је опет поскупео, једино је нафта мало пала, рашће цене енергената, самим тим и материјали ће да поскупе. Честитам свима који су веровали да су промене могуће. Задовољан сам овим што Србија данас ради- рекао је он.

Питања новинара

О формирању Владе

– Нисам ту да испуњавам жеље, народ и грађани се питају. Они желе Српску владу.
Драго ми је што је Хил рекао да се неће мешати у избор министра. Увек је битно да
покажемо поштовање према Америци, Србија је на европском путу, али ће чувати
своје вредности и неће гасити своја традиционална пријатељства по било чијем налогу- рекао је.

О хајци у хрватским медијима

– Ја сам се понудио да ме ухапсе. Шта је био проблем. Замислите шта би било у ЕУ да смо измислили да је Пленковић тукао затворенике. Цела акција је осмислена мислећи да ће постићи ефекат застрашивања и д нећу отићи у Јасеновац због тога. Не инетересују ме Дубровник и Ровињ. за мене је важан Јасеновац, Смиљане тамо су Теслу прогласили за хрвата. Што се мене тиче, хапшење је ок, али бранићемо антифашистичко лице Србије, неће ме ућуткати.

– Много стотина Срба је изгинуло у одбрани земље од нацизма и фашизма, пре свега оличеног у усташком покрету.

 
 

Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције на левој и десној обали, те конструкција моста преко реке.

Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.

Главни распон на основу димензија пловидбеног пута износи 155 метара.

Мост је део ауто-пута Рума – Шабац дужине 21 километар, чији завршетак је најављен за половину следеће године.

Део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница дужине 54 километра.

Укупна дужина три деонице које ће повезати сремски и мачвански округ је 77 километара, а процењена вредност реализације пројекта 467,5 милиона евра.

Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.

Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор.

Деоница Рума – Шабац преко новог моста на Сави растеретиће улице села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, а испред Хртковаца биће изграђен надвожњак с петљом

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.