Сви председникови кандидати

Нова Влада Србије

Што је више имена и калкулација око нових кандидата за владајуће функције, као и за смену са досадашњих, јавност је утолико више збуњена и ускраћена за праве информације које председник Вучић држи у тајности до последњег момента

После сваких избора уследи краћа или дужа политичка енигма и нагађања око формирања власти, кандидата за премијера и министре, као и оних који ће остати без функције и портфеља. Ево, скоро четири месеца од дана избора на свим нивоима нити је конституисана Скупштина Србије, нити Влада Србије и ресорна министарства, нити има јасних назнака које све политичке комбинације би могле доћи у обзир. А спекулације и нагађања која заокупљају медије и јавност не омета чак ни топлотни талас због кога у Србији горе и земља и небо.

РЕКОРДИ И РОКОВИ Ако је за утеху, у августу 2020. године формирана је белгијска влада чак 592 дана после одржавања избора, а претходни европски рекорд износио је 541 дан, такође после белгијских избора 2010. Пре Белгије, европски рекорд од 208 дана постизборног чекања да се формира влада држала је Холандија још од 1977. године.
У недостатку правих информација медији се баве формалним чињеницама и поређењима, па су тако уочили да су Србија и Словенија бирале народне посланике у истом месецу – априлу 2022. године, где се сва сличност и завршава јер је словеначка влада већ месец и по дана у функцији, док су у Србији тек окончане консултације око формирања владе са странкама које ће бити део будуће Скупштине Србије.
И, као да се успоставља једно ново правило – консултације су све дуже, а владе све краће. Јер, испоставиће се да је од поновног увођења вишестраначја Србија имала чак девет ванредних гласања за народне посланике. По правилу, узрок би за то требало да буду нестабилне владајуће коалиције, мада код нас ни то није прави разлог.
У Србији, закон прописује да владајућа странка или коалиција има рок од три месеца да формира владу од дана завршетка изборног процеса. Тај рок је, међутим, често много дужи јер и сам изборни процес уме да потраје. Не помажу ту ни обећања, попут оног председника Александра Вучића у априлу ове године када је најавио да ће влада у земљи бити формирана „значајно брже“ од три месеца. Давао је председник Вучић сличне изјаве и после парламентарних избора 2016. и 2020. године, када је Србија нову владу добијала и после читава четири месеца од изласка на биралишта.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.