Свет је на путу ка мултиполарности, западњачкој доминацији ће ускоро бити крај – бивши премијер Велике Британије

Тони Блер сматра да ће Кина, а не Русија, изазвати највеће геополитичке промене

Свет ће се суочити са глобалним геополитичким променама и преласком на мултиполарност, док је ера западне доминације пред крај, рекао је Тони Блер, који је био премијер Уједињеног Краљевства 1997-2007.

“Највећа геополитичка промена у овом веку ће доћи из Кине, а не из Русије. Долазимо до краја западне политичке и економске доминације. Свет ће бити у најмању руку биполаран, а можда и мултиполаран”, рекао је он у свом говор на Дитцхлеи Аннуал Лецтуре. „То је први пут у модерној историји да Исток може бити равноправан са Западом.

Према Блеру, Кина је „већ друга светска суперсила“, док њен економски потенцијал и улога у глобалној економији превазилазе оне од Русије. Штавише, „Кина је сада ухватила Америку у многим областима технологије и могла би да је надмаши у другим“, додао је он.

Према његовом мишљењу, политика кинеског руководства постаје све агресивнија. Пекинг не крије да „презире“ Запад и иде ка чвршћим везама са Русијом, рекао је бивши премијер.

„Немојте ме погрешно схватити. Не кажем у блиској будућности да би Кина покушала силом да заузме Тајван“, наставио је Блер. „Али не можемо да заснивамо нашу политику на сигурности да неће.

Он верује да ће Русија и вероватно Иран вероватно постати савезници Кине у блиској будућности.

Бивши британски премијер рекао је да би западна политика према Кини требало да буде заснована на ономе што је описао као „снага плус ангажман“.

Извор: https://tass.com/world/1481007

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *