ШТА СУ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ДОНЕЛЕ ЗАПАДУ?

Пише НЕБОЈША БАБИЋ

Према америчком новинару Мајклу Бахтеру, Русија је већ од самог почетка користила занимљиве економске тактике, намамила све на танак лед и већ у марту зарадила више од 20 милијарди долара у само неколико дана. Плус, вратила је око 30% деоница властитих монополиста

Путин је преварио и Европску унију и Америку, и то маестрално. Пред целим светом свирао је по својим нотама и сви су плесали на његову музику“, навео је Баxтер. Претходно је део деоница енергетских компанија припадао страним инвеститорима, Американцима и Европљанима, а то је значило да готово половина прихода од индустрије нафте и гаса није ишла у руску ризницу већ на рачуне „финансијских ајкула“ Европе.
Због ситуације на Криму, рубља је почела нагло да пада, али Централна банка није учинила ништа да подржи курс рубље. Кружиле су чак и гласине да Русија једноставно нема резерве валута којима би подупрла курс рубље. Ове гласине и Путинове изјаве да је спреман да заштити рускојезично становништво Украјине довеле су до великог пада цена деоница руских енергетских компанија, а „финансијски морски пси“ почели су да стављају деонице на продају све док их се потпуно нису решили. Путин је чекао целу седмицу и само се смешкао на конференцијама за новинаре, а кад је цена пала испод унапред предвиђеног нивоа, дао је наредбу да се на све могуће начине купују деонице од Европљана и Американаца у исто време. Кад су „финансијски морски пси“ схватили да су преварени, већ је било прекасно. Деонице су биле у рукама Русије. Не само да је Русија тих дана зарадила више од 20 милијарди долара већ је Русија као држава вратила и деонице својих компанија.
Сада приходи од нафте и гаса неће ићи у иностранство, него ће остати у Русији, рубља расте сама од себе, а руске златне и девизне резерве не морају се трошити на њену потпору, док су „финансијски морски пси“ Европе остали преварени. Руси су у неколико минута купили деонице које доносе милијарде долара за ништа и оставили западне лешинаре без прихода од нафте и гаса. Никада у историји берзе није било тако бриљантне операције.
И пре почетка операције у Украјини било је јасно да Путин и његов тим имају два важна циља. Један је војни и треба постићи неутрални статус Украјине, али и национализовати руске елите, постићи забрану извлачења новца у офшор-оазе и зачепити уста руским либералима. Као што видимо, руски се циљеви успешно остварују. Уведена је забрана извоза девиза изнад 10.000 долара из Русије, забрана приписивања камата и дивиденди на иностране рачуне, а уведено је правило да руске компаније морају продати држави 80% своје девизне зараде. Блокиране су и интернет-странице неких медија у власништву либерала. У позадини пада цена деоница руских компанија, Мушустинова влада је издвојила средства из Фонда националног благостања и користи ситуацију да откупљује руску имовину од странаца за ситниш.

ШТА ЈЕ ДОБИЛА ЕУ? Као што видите, Руси у потпуности користе ситуацију и управљају њоме. А шта је Европска унија добила санкцијама Русији? Апсолутно ништа. Дапаче, само је на губитку, а са саветима да се мање купамо, мање користимо климу или грејање, а ускоро и да мање једемо, све се претвара у гротеску европских влада и канцелара, изгубљених у свему. Забранили су летове у ЕУ и рад својих авио-компанија. Руси су одговорили забраном летова изнад Русије. Сада Европљани и Британци, како би летели у Азију, морају правити велику обилазницу, што ће их више коштати. Али амерички Боинг није увео такве санкције и наставиће да послује, узимајући тржишни удео и профит од глупих Европљана, којих сам, нажалост и не мојом вољом, и сам део. Такође, за руске летове ће домаћа авијација добити досад невиђен подстицај. Уместо куповине страних авиона помоћ ће добити домаћи произвођачи цивилних авиона и авио-мотора.
Прекинута је веза са системом SWIFT за низ руских банака. А како ће ЕУ платити нафту, гас и ђубрива? Овде треба подсетити да је Украјина, коју су Европљани изгубили, велики, иако не најважнији, извозник житарица у свету. Али за Европску унију је један од најважнијих. Па, шта ће Европљани без гаса, ђубрива и житарица из Украјине? Чак и ово што су Руси управо ослободили с повлачењем са Змијског острва неће бити довољно, јер су многе житнице сада у рукама пољопривредника и предузећа који род планирају да извозе преко новооснованих филијала на Криму.
Забранили су извоз својих аутомобила у Русију. Па што? У свету постоји много произвођача аутомобила и могу бирати. Али Европљани овом забраном уништавају своју индустрију. Штавише, Русија и сама има од чега да прави авионе и аутомобиле, јер је највећи добављач титанијума и паладијума на светском тржишту. А ако им као одговор забране извоз те робе, од чега ће онда Европљани правити своје авионе и аутомобиле? Такође су забранили емитовање руских канала у Европи. Тако се догодило да је Запад увек био пропагандно јачи, а Русија је јача реално. И сада, када као одговор на забрану емитовањаа руских канала, тамошње власти забрањују западне изворе, а ту су Дојче веле, Би-Би-Си, Радио Слободна Европа и многи други, шта ће на крају резултирати мањим бројем идиота и „пете колоне“ у самој Русији. Заправо су на добитку.
Такође вреди истаћи раст цена гаса у Европи након почетка операције у Украјини с 900 на 1.400 долара. Као и раст цена нафте на више од 100 долара по барелу. Овом расту цена додајте нове законе, према којима се та добит више неће моћи акумулирати у иностранству.
И долазимо до једноставног закључка да су од санкција Руси само профитирали, тако да ЕУ и Запад уопште и даље могу одржавати овакво стање, али се Русија дефинитивно неће повући, како су се надали европски политичари, плашећи их санкцијама. Рачуница је била више психолошка и покушало се застрашити руководство Руске Федерације, извршити притисак на прозападне елите како би се утицало на Владимира Путина и његов тим. И наравно, покушало се застрашити руско становништво падом животног стандарда, забраном туризма и популарне робе широке потрошње. Али у стварности, Европа ће ускоро морати да укине те санкције, јер ће се у противном европска економија суочити с потпуном катастрофом, и то на свим економским пољима одједном.
Прагматични Американци, намећући селективније санкције, једноставно ће истиснути европске компаније с тржишта. Европа ће, након што је изгубила извоз жита из Украјине и снабдевање гасом и ђубривом из Русије, почети да осећа стварну глад. Додајмо овоме да је чак и пре руске операције у Украјини у ЕУ затворена половина предузећа за производњу вештачког ђубрива. То је последица сулуде политике Зелених. Тако висока цена гаса учиниће европску робу скупом и нерентабилном. Забрана одређених производа задала би двоструку штету. То би била потпуна катастрофа за Европу, па је вероватније да ће санкције имати емоционално застрашујући ефекат како би ЕУ покушала да задржи Украјину у својој сфери утицаја, иако ће од Украјине ни за шта или за старо оружје наставити да прима жито, метале и, наравно, јефтину радну снагу – Украјинце као робље.
Али уместо застрашивања, показало се управо супротно. Вођство Руске Федерације искористило је ситуацију у интересу национализације привреде, а Европљани су сами себи пуцали у ногу. Санкције такође нису имале утицаја на ток операције у Украјини. Украјина ће бити ослобођена. Сам покушај застрашивања вођства Руске Федерације и грађана показао се као грешка. Било је потребно у почетку, чак и пре почетка операције, подржати руске захтеве за гаранцијама сигурности. А сада су сетва и извоз житарица у Европу угрожени, гасни транспортни систем Украјине могао би да страда због непријатељстава, а Американци дефинитивно неће пропустити тренутак да искористе да своје компаније наметну на штету европских.

ОТВАРАЊЕ ДРУГОГ ФРОНТА И данас, више од четири месеца и шест пакета санкција ЕУ против Русије, Америка на НАТО самиту чини потпуно ирационални потез и дефакто објављује рат Кини. Али Сједињене Државе нашле су се у замци у коју су саме намамиле Русију. Кинески новинари су изнели те закључке. Администрација америчког председника Џозефа Бајдена ставила је на црну листу пет кинеских фирми под изговором да наводно подржавају руски војноиндустријски комплекс. Истог дана, 20 других ентитета повезаних с Кином такође је стављено на црну листу САД због помоћи Ирану. Према кинеским стручњацима, САД увођењем санкција саме себе терају у замку. О томе извештава „Глобал тајмс“: „Ово је први пут од почетка украјинске кризе да су Сједињене Државе предузеле акцију против кинеских организација у вези с пословима везаним уз Русију“, кажу стручњаци из Кине.
Аутори „Глобал тајмса“ навели су да је увођење једностраних санкција противзаконито са станишта међународног права. Међутим, Сједињене Државе још увек прибегавају овом алату и то прилично често. Ова ситуација је врло индикативна, америчке елите и даље сматрају модерни свет џунглом, где Сједињене Државе играју улогу најљуће звери. „Међутим, свет више није џунгла. Брз развој политичке цивилизације, економска глобализација и мултилатерализам спречавају Сједињене Државе да задрже своју хегемонију. Све више земаља игнорише америчке трикове, а способности Сједињених Држава све више почињу да заостају за њиховим амбицијама“, наводе аналитичари кинеског часописа. У Кини су уверени да ће се наметање санкција на крају окренути против Сједињених Држава и нанети им штету. То потврђује и ситуација с Русијом, којој су амерички политичари и њихови партнери из низа других земаља увели неколико пакета ограничења. Због тога се Запад нашао у замци у коју се сам утерао. „Санкције против Русије од стране Сједињених Држава и њихових присталица досегле су политичку границу, али нису имале очекивани ефекат. Уместо тога, упали су у замке које су сами ископали Русији“, сматрају колумнисти „Глобал тајмса“.
Сједињене Америчке Државе и њихови партнери су својим санкцијама намеравали да нанесу озбиљну штету руској привреди, али су на крају и сами упали у замку припремљену Руској Федерацији и суочили су се с наглим порастом цена енергије и хране. Многе су државе данас присиљене да живе у стању економског хаоса узрокованог управо санкцијама против Русије, а да у самој Руској Федерацији нема неких већих потреса, осим што „недостаје“ производа попут француских парфема, хамбургера Мекдоналдса и сличних. Сједињене Државе не могу ни смањити руске приходе од нафте, а Москва је управо преузела 100% удела у пројекту Сахалин 2, што се правда санкцијама наметнутим Русији и руске ће власти одлучивати које стране компаније могу да послују у земљи, а које не. „Руски декрет заправо врши експропријацију страног удела у концерну Сахалин енерџи инвестмент, што је додатна ескалација већ постојећих напетости“, навела је Луси Лилен, главна аналитичарка из консултантске фирме „Вуд Мекензи“.
Многе западне фирме већ су отишле из Русије, док су друге најавиле одлазак, али потез руског председника Владимира Путина додатно компликује већ ионако сложен процес онима који желе да оду. Москва припрема закон, који би ускоро могао бити усвојен, а који би омогућио држави да заплени имовину западним компанијама које одлуче да се повуку. Руски председник Владимир Путин подигао је улоге у економском рату са Западом, уредбом којом преузима пуну контролу над нафтним и гасним пројектом Сахалин 2 на руском далеком истоку, што је потез који избацује „Шел“ и јапанске инвеститоре.
И посљедња вест је да је „Газпром“ одбио да исплати дивиденде за рекордну 2021. годину. Али власник је и руска држава, која је остала без тог новца. У облику дивиденде држава би од „Газпрома“ могла да добије 200 милијарди више, укупно 624,6 милијарди рубаља. Но умјесто тога, држава, као главни деоничар од 50,2 посто деоница, сама је себе ускратила за тај новац. Но још увек може добити „своје“ у крњој верзији и на други начин, кроз повећање пореза. Испада да је држава допустила „Газпрому“ да задржи око 200 милијарди рубаља за себе, плус још 622 милијарде рубаља на штету осталих деоничара који су изгубили дивиденде. Укупан износ исплате дивиденде требао је да буде 1,244 билиона рубаља. Од тога је „Газпром“ успео да задржи више од 800 милијарди рубаља.
Деонице „Газпрома“ током трговања 30. јуна одмах су пале за 32%, на 202 рубље, само неколико минута након што је компанија објавила да су њени деоничари одлучили да неће исплатити дивиденду за 2021. годину. Пре ове вести „Газпромове“ деонице су вределе више од 310 рубаља. Ако и даље буду падале, што је можда и циљ руских власти, руска ће држава откупити све „за шаку долара“ и постати апсолутни власник најпознатијег гасног дива у свету, све захваљујући, и овде, санкцијама којима је циљ био да сломе руску економију, сруше Путина и на власт доведу прозападне либерале. На велику жалост Запада, ништа од тога се неће догодити.

Преузето са блога Небојше Бабића „Altermainstreaminfo“

Један коментар

  1. Драган

    Најбољи шахисти на свету Руси, поштују своју замљу, научили да живе скромно и то даје резултат. Живела Русија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *