СОЛОВЈЕВ О КОНТРАОФАНЗИВИ НА ХЕРСОН И РУСКОМ ОДГОВОРУ: Имаћемо прилику да видимо степски рат у свом најчистијем облику

ВЛАДИМИР Соловјев познати руски телевизијски водитељ и особу коју на Западу означавају као миљеника руског председника Владимира Путина огласио се у недељу увече подужим текстом на каналу Телеграм.

Наиме, Соловјев се огласио поводом предстојеће офанзиве, контраофанзиве на југу Украјине у Херсонској области која је предстојећи циљ Украјине која са том офанзивом жели да поврати ту област и упадне на Крим, заузме га и тиме муњевито порази руску војску.

Предстојећа битка за Херсон и шире за наш мостобран на десној обали Дњепра обећава да ће бити изузетно занимљива. За разлику од других сектора фронта, на овом делу моћи ћемо да видимо све чари маневарског рата у степи. С једне стране, такве војне операције су прилично једноставне, а са друге захтевају високу координацију и иницијативу.

У мобилном ратовању у малим групама, тактички успех се лако претвара у оперативни успех. Поуздане комуникације, извиђање, небо, брз маневар артиљерије и оклопних група су кључ успеха. Ко кога брже открије, доведе артиљерију и авионе, победиће у пролазној бици у степи.

Ипак, и даље постоје сумње да ли ће се Кијев одлучити на велику офанзиву на југу. С једне стране, неопходно је да Вушњици (погрдни назив за украјинске војнике, опаска аутора) напредују управо у овој области, а сваки дан кашњења смањује ионако илузорне шансе за успех. С друге стране, офанзива се веома разликује од одбране, а потребан ниво оперативне вештине, обука трупа и материјала је много већи од оног који је тренутно доступан Оружаним снагама Украјине. Неуспешна офанзива је бременита не само огромним (чак и по стандардима Оружаних снага Украјине) губицима, већ и колапсом читавог фронта, уласком Оружаних снага РФ у оперативни простор и на југу и у Донбас”, написао је Словојев.

Извор:https://www.novosti.rs/

Један коментар

  1. ВСУ је верзална скраћеница од “Вооружённые силы Украины” (Украинске оружане снаге). Припаднике украинске војске Руси називају “ВеСеУшници” (весеушници, никако не “вушњици”), као што припаднике ЦИА (ЦРУ- Центральное разведывательное управление) називају “цереушници”.
    Всего вам самого доброго!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.