САД сматрају да није време за мировне преговоре између Русије и Украјине

Вашингтон ће помоћи да се обезбеди победа Кијева, каже Џон Кирби, координатор Савета за националну безбедност САД

Вашингтон верује да је прерано разговарати о мировним преговорима између Москве и Кијева јер ниједна страна није спремна за такве преговоре, рекао је за “Фокс њуз” координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби.
 
На питање да ли амерички председник Џо Бајден треба да „гура“ Русију и Украјину ка мировним преговорима, Кирби је уместо тога рекао да је „време да САД наставе да подржавају Украјину“. Циљ Вашингтона је да се увери да Кијев „може да одреди како се одлучује о победи“ у текућем сукобу и „под којим условима“.

„Не желимо да видимо Украјину поражену од Русије и зато настављамо да журимо са помоћи“, рекао је Кирби, додајући да су само САД већ издвојиле седам милијарди долара помоћи.

Говорећи о могућим будућим разговорима, Кирби је рекао „да ће вам украјински председник Владимир Зеленски рећи да сада није време за те разговоре“. Ни руски председник Владимир Путин „није показао никакве индикације да је заинтересован за преговоре“, додао је амерички званичник.
 
Раније ове недеље, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да би Кијев могао да оконча сукоб за један дан тако што би наредио својим трупама и екстремистиччким батаљонима да положе оружје и испуне захтеве које је поставила Москва. Русија је раније оптужила Украјину да одуговлачи мировне преговоре, који нису вођени од марта. Украјинска страна је инсистирала да ће се вратити за сто само када буде у „јачој преговарачкој позицији“. Главни преговарач Кијева Дејвид Арахамија сугерисао је прошле недеље да би такав тренутак могао доћи крајем августа.
 
Песков је у недељу рекао да су САД и њихови савезници ти који се „кладе на наставак рата“ и спречавају Кијев да чак и размишља о миру. Кремљ верује да ће доћи време за разговоре, јер ће здрав разум на крају победити.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били  су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *