Путин: Цене нафте ће скочити у небо ако се ограничи куповина из Русије

Председник Владимир Путин је одговарајући на питања новинара после посете Ирану, објаснио раст цена енергената на Западу, прокоментарисао могућност сусрета са Владимиром Зеленским и захтевао да се укину ограничења за испоруке руског жита.

Цене енергената су порасле због политике Запада, рекао је руски лидер.

„Улагања у основни капитал у традиционалној енергетици су опала због раније донетих политичких одлука (Запада). Банке не финансирају, осигуравајућа друштва не осигуравају, локалне власти не додељују земљиште за нове развоје. Гасоводеи и други транспорти нису развијени. То је резултат политике претходне деценије“, рекао је председник, одговарајући на питање да ли се Русија с правом окривљује за енергетску кризу повезану са скоком цена енергената.

Истовремено је подсетио да је Европа занемарила традиционалну енергију и да се ослања на алтернативне изворе.

“Они су велики стручњаци у области нетрадиционалних односа. Тако су у области енергетике одлучили да се ослоне на нетрадиционалне врсте енергије: сунце, енергију ветра. Испоставило се да је зима дуга. Није било ветра. То је све“, рекао је Путин.

Путин је додао да Запад за енергетску кризу криви “Гаспром”, иако је он сам затворио енергетске руте и увео санкције.

“Па шта има `Гаспром` са тим? Затворили су једну руту, другу руту, ставили су ове гасне пумпе под санкције. `Гаспром` је спреман да пумпа колико је потребно, а они су сами затворили све”, објаснио је он.

Путин је подсетио да је Украјина затворила једну од енергетских рута из политичких разлога, позивајући се на чињеницу да је једна од пумпних станица под контролом ЛНР-а.

„Недавно су је затворили. Без икаквог разлога“, нагласио је председник.

“Обим гаса на тржишту је смањен, а укупна цена на тржишту је порасла. Ко је победио? Сви ​​европљани су само изгубили”, он.

Истовремено, руски лидер је навео да је гас из Немачке, који је Русија испоручивала Берлину по дугорочном уговору, за Пољску био јефтинији него директно купљени.

“Почели су да узимају око 32 милиона дневно из Немачке. Гас из Немачке, одакле је дошао? То је наш, руски гас. Зашто из Немачке? Зато што је испало јефтиније за Пољаке. Немачка узима од нас по нижој цени по дугорочном уговору, три до четири пута јефтиније од тржишне цене“, рекао је председник.

Путин је такође уверио да “Гаспром” увек испуњава и да ће испуњавати своје обавезе у снабдевању енергентима, а да Запад своје грешке са енергентима у Европи пребацује на Гаспром и Русију и да за то нема основа.

Говорећи о ситуацији око враћања турбине за “Северни ток” из Канаде, Путин је истакао да “Гаспром” треба да добије не само пумпну станицу која је била под санкцијама у Канади, већ и правну и техничку документацију за њу.

Коментаришући предлоге да се ограничи куповина нафте из Русије, председник је изразио уверење да ће то довести до ситуације сличне оној са гасом.

“Резултат, чак је изненађујуће да људи са високим образовањем ово кажу, резултат ће бити исти – раст цена. Цене нафте ће скочити у небо”, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *