ОЧЕКУЈЕМ ДА ФОРМИРАМО ВЛАДУ СА СНС: Ивица Дачић, председник СПС за “Новости”

фото: З.Јовановић

КАЖУ политички противници, али и они који подржавају социјалисте и њиховог лидера Ивицу Дачића да ова странка никако не воли реч – опозиција.

Причају и да је председник СПС русофил, а да то сада није баш у моди. Говоре и да има напредњака који не би да у новој власти опет виде социјалисте и да је после три деценије на власти и само три изван ње, време да остану на клупи за резерве. Али и поред свега тога, мало је оних који верују да ће се овога пута карте у новој Влади мешати без СПС.

О свему томе, разним спекулацијама, лицитирању позицијама, формирању власти, у интервјуу за “Новости”, говори председник СПС Ивица Дачић.

Кампању сте водили под слоганом Ивица Дачић – премијер, а сад вас селе у ресор одбране. Колико има истине у тим спекулацијама и да ли бисте прихватили ту функцију?

– Моја кампања је била фер и наши бирачи су били начисто око тога ко ће бити премијер ако добијемо највише гласова. То је било поштено и тако раде многе партије у Европи.

Нисмо добили највише гласова, тако да ће премијера дати најјача партија, и то је једино исправно. Ја не причам о персоналним решењима у Влади, до њих ћемо доћи онда када будемо о томе разговарали, пре свега Вучић и ја. Очекујем да ћемо имати те разговоре, зато што очекујем да ћемо да наставимо сарадњу у Влади, не само зато што смо се то договорили још пре избора, него зато што се то показало као најбољи модел за Србију у последњих десет година.

Верујете ли у тајни договор Ђиласа и Вучића да је власт у Београду само привремена и да би већ на пролеће могла бити део коалиције у престоници?

– Верујем само у оно што чујем од Вучића, јер у њега имам поверење и верујем у оно што видим. Он ми није поменуо никакве договоре о којима говорите, а оно што видим је да на нивоу Београда СПС и СНС настављају сарадњу коју смо имали и претходних година.

Задовољан сам због тога зато што је та сарадња била корисна за Београд, урађени су огромни послови, многи од њих су започети и треба да се наставе, тако да није било ниједног разлога да донесемо другачију одлуку.

Поједини функционери СНС тврде да није природна коалиција СПС и напредњака. Да ли Дарко Глишић само говори оно што Вучић природно мисли?

– Нисам чуо да је Глишић тако нешто изјавио, нити мислим да би то тако и рекао, јер са њим имам одличну сарадњу. Ја не знам шта је за њих природно, а шта је неприродно, то су појмови за биологију, а не за политику. Ја само знам да већ десет година имамо добар и чврст савез са СНС и он доноси корист за Србију и за наше људе. Ми заједно бранимо интересе наше државе, заједно водимо политику којом наша економија расте, смањује се незапосленост и подиже се стандард наших породица. И ако неко мисли да то што је корисно за државу и народ није природно, онда треба да каже шта је природно па да се окрене на ту страну. Од Вучића никада нисам чуо да наша сарадња није добра за Србију, а за мене је једино битно шта он каже.

 
 

Опште уверење је да би се СПС практично распао ако оде у опозицију. Који је сценарио реалнији – да одете у опозицију или останете у власти?

– Какав распад СПС, па ви разговарате са председником једине партије у Србији која се није распала откако је уведено вишестраначје. Ево, сад славимо 32 године од оснивања, били смо и на власти и у опозицији, али једини се нисмо распали, имамо исто име, исту политику све ове године. Ми смо стабилан партнер Вучићу и СНС, ми смо њихов најстабилнији и најпринципијелнији партнер, то смо доказали у протеклих десет година. Не њима, него нашој заједничкој идеји да радимо у корист Србије око које смо се окупили и која нас све време држи заједно. Сви ти добри резултати које смо заједно постигли у претходном периоду најбоља су препорука да се наша сарадња настави и зато очекујем да ће СПС поново формирати владу заједно са СНС.

Председник Вучић најављује још снажнију оријентацију ка ЕУ. Да ли то умањује шансе СПС да буде у новој Влади, јер вас многи перципирају као човека блиског Русији?

– И оријентација ка ЕУ је део наше заједничке политике зато што је то корисно за Србију. Ја ћу да вас подсетим да је преговоре о чланству у ЕУ отворила баш наша заједничка влада, чији сам био председник, у јануару 2014. И да смо од тада, опет као коалиција и заједничка влада, прешли две трећине пута ка чланству у ЕУ. Пустите те приче ко је близак овоме или ономе, ја сам близак једино Србији, исто као и Вучић. И за вас из “Новости” кажу да сте блиски Русији, па јел’ то значи да немате перспективу?

 
 

Да ли је сазрело време да после отворене уцене канцелара Шолца и Европског парламента, Србија прогласи и политичку неутралност?

– Никад нисам чуо да је неко објаснио шта значи бити политички неутралан. То не може да буде ниједан човек, а камоли држава. Ја знам шта они хоће да кажу – да не треба да идемо у Европску унију, али онда нека то кажу директно, нека се не крију иза израза који не значи ништа. А кад већ не желе Србију у ЕУ, онда нека направе план шта ћемо са стотинама хиљада радних места без којих ћемо остати, нека кажу тим људима где ће им наћи посао и нека кажу, на пример, пољопривредницима, зашто су остали без повољних зајмова да модернизују производњу. Не заговарам улазак у ЕУ зато што сам заљубљен у њих, него зато што је то корисно за Србију. Ни ја не волим да трпим њихове притиске, и њихове оптужбе на рачун Србије, борим се против тога на првој линији, некада као премијер, или шеф дипломатије и председник парламента. А где се они боре, пишу саопштења и твитују да треба да будемо политички неутрални? Одлично. Кад пронађу тржиште са којим ћемо да моћи да размењујемо две трећине свега што произведемо нека се јаве са том политичком неутралношћу.

Вреди ли уопште ићи у ЕУ ако је цена тог пута признавање независности Косова?

– Признавања Косова од стране Србије неће бити. Нема европског политичара који то није чуо сто пута и од Вучића и од мене и поновићемо им још онолико пута колико буде требало. Нека само објасне како то траже од Србије, као кандидата за чланство, а имају пет чланица ЕУ које исто тако не признају Косово. Шта ће са њима, да их избаце из ЕУ? Ако у моменту уласка у ЕУ буду тражили од Србије да се одрекне дела своје територије, онда је јасно која ће бити наша одлука.

Колико Европа може да буде кредибилан партнер, ако њен изасланик у БиХ Сатлер каже да су фотографије убијених Срба на путу за Поточаре смишљена провокација?

– Могу само да осудим то што је написао амбасадор ЕУ у БиХ Сатлер. Ако је за њега провокација то што Срби подсећају на своје жртве, за које нико није одговарао, онда он не поштује народ код којег је гост, а не ради добро ни за ЕУ која га је тамо послала. Он на овај начин мери која је жртва вреднија од друге, коју треба ожалити, а коју не треба, а то се не ради. То више није ни политика, него ругање основном људском достојанству, то није људски.

Шта бисте урадили ако нас земље ЕУ директно услове: уведите санкције Русији или затварамо све фабрике у Србији?

– Такви притисци већ постоје и ми се са њима носимо, председник Вучић је најизложенији и он често говори о томе. Постало је најлакше да се сврстате на једну или на другу страну, а колико ће то да кошта грађане, то никога не интересује. Србија не ради тако, наш пут је много тежи, али је зато поштенији и исправнији. Имамо огромне притиске, али знамо која је наша главна обавеза, а то је да Србија не оскудева ни у чему па макар се замерила било коме. Сутра нас нико неће питати зашто смо увели санкције или нисмо увели санкције, него ће нас питати – где је грејање, где је дизел за пољопривреду и зашто у радњама нема брашна и уља. По чему су од нас боље и принципијелније неке европске владе које су одмах увеле санкције Русији, а данас имају хиљаде људи на улицама зато што су им радње полупразне, а цене отишле у небо? То у Србији неће да се деси.

ДРАГОЦЕНА ПОДРШКА ДЕЦЕ

ВАШ син је већ у СПС, а однедавно вас и ћерка Андреа прати на јавним догађајима. Спремате ли и њој партијску књижицу и има ли жељу да се бави политиком?

– Имам огромну подршку моје деце за све што радим, то нема цену и на томе сам им бескрајно захвалан. Да нема те подршке не знам да ли бих се уопште бавио политиком. А то да ли ће се и они бавити политиком, то је њихова ствар, они су одрасли људи, имају изграђене ставове, мисле својом главом. Али волео бих да то буде у време када ја не будем више у политици.

МЕНТОРИ ДА ОБУЗДАЈУ КУРТИЈА

СТРАХУЈЕТЕ ли да ће Курти покренути офанзиву на север КиМ и има ли Београд право да гледа нови погром Срба, а да ништа не учини?

– Политика Приштине је политика сталне претње нападима и насиљем. Ко то није до сада разумео, он ништа не зна ни о Косову и Метохији, ни о Албанцима и њиховој влади у Приштини. А бојим се да још има таквих, не код нас у Србији, него у оним државама које и даље љуљају ту колевку од такозване косовске независности. Ми знамо с ким имамо посла, то није беба из колевке, него опасна гарнитура која је спремна да по ко зна који пут понови насиље над Србима. Ми то нећемо да дозволимо, али боље је да те Куртијеве планове спрече они који му дозвољавају да их прави.

Извор: https://www.novosti.rs/c

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *