НАШ ГРАД ПОСТАО ЈЕ МЕТРОПОЛА У СВАКОМ СМИСЛУ: Вучић обишао радове на Кули Београд

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обилашао је данас завршне радове на Kули Београд.

Изградња Куле Београд, највишег хотела и стамбене зграде у Београду на води и Србији, ове године би требало да буде приведена крају.

Након обиласка, председник ће у обраћању медијима говорити о плановима за земљу, важним посетама и анализирати све потезе Србије пред јесен и зиму.  

У разговору са министром финансија Синишом Малим, с којим обилази Кулу, председник је коментарисао величанствен поглед али и реконструкцију хотела Бристол недалеко одатле који ће, како је Вучић рекао, бити један од најлепших хотела у Београду, у близини прелепе зграде Геозавода.

На самом почетку обиласка председник је истакао да овакав поглед тешко да негде у Европи може да се понуди и додао да мисли да су сви грађани данас задовољни и срећни.

– Можемо видети и колико грађана купује станове овде, као и да су ресторани у окружењу пуни – рекао је Вучић

– Добро је да људи разумеју да је све ово наше, да припада нашем граду и народу и да уживају у томе – рекао је.

– На путу ка успеху увек стоји много препрека које морате да савладате. Људи виде успех, виде колико им је лепо и колико се наш град променио и постао метропола у сваком смислу те речи – нагласио је председник.

Након обиласка председник се обратио медијима:

– Нисмо случајно изабрали ову локацију да вам се обратимо на данашњи дан. Ово је један од пројеката који показује колико се Србија променила у претходној деценији, али је ово пројекат како морамо да се понашамо у будућности. Покушаћу да у неколико реченица објасним људима шта је оно што смо урадили. Наиме, две и по године откако траје велика криза у целом свету, откако је кренула корона. Пре тога, не заборавите, имали смо мигрантску кризу, а пре тога поплаве какве нису забележене у претходних сто година у Србији. Ова криза која није само здравствена, и економска је и социјална и финансијска и погодила је цео свет. У тим условима када је било много затварања привреде, ми смо то издржали боље него највећи део европских земаља јер смо били боље припремљени – рекао је Вучић.

Како каже, успели смо да отворимо више од 250 нових фабрика, извозно оријентисаних углавном, које су поправиле стање нашег БДП-а, јер је извоз, каже, једна од четири ноге на којима стоји и привреда и раст једне земље.

Председник се затим осврнуо на планове за будућност:

– Данас је три дана до краја јула, седмог месеца у години. Остало је 5 месеци до краја године, то су критични месеци, наредних осам месеци, критични су за целу Европу. Август је критичан јер имамо проблеме са водоснабдевањем, јер је суша. Угаљ не могу да нам довозе зато што је дубина Дунава на 1,7 – 1,8 метара. То прави муке у производњи електричне енергије, воде, свега. Не бисмо увозили струју данас да имамо нормалну хидрологију. Сви користе климу, нормално, то је прихваћен животни стандард. Као што Београд – Нови Сад више нико не иде старим путем. Мораћемо да радимо на неким новим стварима, па ћемо морати да имамо нижу производњу угља, зато на све начине користимо возове. На све начине се припремамо, и данас се утискује гас из нашег складишта у Мађарској. Нама је остало још 7 милиона кубних метара да наш део складишта буде сто одсто пун.

– Настављамо да пунимо наше закупљене капацитете у Мађарској, држава је преузела највећи терет на себе. Овим желим да покажем грађанима колико се боримо као држава, реч сигурност је од кључног значаја за наредни период.

– Хоћемо и даље да привлачимо све стране инвестиције у нашу земљу. Да направимо ми најбољи могући амбијент. Када повећате пензије, ту је сад велика борба са ММФ-ом. Морате да имате обезбеђене добре јавне финансије.

– Уље, шећер све ћемо држати под контролом. Хлеб ће увек минимално да расте и можда брашно. Али минимално да може увек хлеб Сава да се купује за 50 и нешто динара, али то неће бити 59 динара већ 53, 54 када дође време. Имамо убедљиво најјефтинији хлеб у Европи и то ћемо да држимо због најугроженијих категорија. Зашто све ово радимо? Ми не можемо да повећамо пензије ако нема раста, не можемо да повећамо плате ако нема раста. Глобални раст пада и полако али сигурно улазимо у светску и европску рецесију. У тим условима морамо да бринемо о себи. Морамо да улажемо у велике пројекте како бисмо издржали то све и морамо да чувамо стопу раста. Зато нам је важна пруга, улагање у инфраструктурне пројекте. Не смемо да имамо проблема са ликвидношћу. Ту већ данас постоје проблеми које можемо да видимо свугде у Европи. За нас је важно да наставимо да градимо аутопутеве, пруге, научно-технолошке паркове, ускоро крећемо у изградњу инфраструктуре стадиона између Новог Београда и Сурчина, ту ћемо изградити најмодернији отворени стадион, један од најлепших у свету. У Крагујевцу и Нишу крећемо са изградњом нових велелепних стадиона. Градимо одбојкашки и борилачки национални центар, идемо ускоро и на изградњу много нових базена, да вратимо и учинимо ватерполистима све што је могуће, у свим другим областима. Што се Војске Србије тиче, разлика у опреми и наоружању, као и опремљености је огромна.Тадашња војска имала је један ваздухоплов, данас имамо 14 29-ки које лете, нове хеликоптере, то није иста земља, није иста војска – рекао је Вучић.

Што се опремљености МУП-а тиче, за месец дана најкасније ћемо бити опремљени најмодернијим противпожарним хеликоптерима који носе по 5.000 литара воде, а наши садашњи носе 1.000. То су руски камови. Онда ћемо моћи да помогнемо нашим пријатељима из региона. Тек сада ћемо моћи много више свима да помогнемо, нагласио је Вучић.

– Још много тога морамо да уложимо у пољопривреду и наводњавање. Велика улагања државе али и приватног сектора, да не зависимо од сунца, сад стрепимо за кукуруз. Кукуруз нам је страшно важан и чекамо да видимо какви ће резултати да буду – нагласио је председник – наводи Вучић и додаје.

– Да не прескочим Министарство финансија. Од е-фактура до фискализације до много већег и много озбиљнијег приступа у решавању основних проблема од тога да постојимо као држава до значајно већих прихода и бриге о расходима. Морамо да идемо у правцу даље демократизације. Мислим да Србија треба да буде једно отворено, космополитско друштво, али да се увек поштују наша традиција и корени, да знамо коме припадамо и где нам је будућност.

Председник се потом осврнуо на значај пројекта “Београд на води”, али и на брзу саобраћајницу и воз “Соко”.

– Овај пројекат је на понос сваком грађанину Србије, као и воз Соко, у ком за тридесет минута будемо у Новом Саду. Сви се данас поносе. Тај воз припада свима, наравно, само се онда питам зашто га нисмо имали 2012. већ почели да га градимо тамо 2015. године. Прокоп изградња на спољној железничкој станици биће завршена пре краја 2023. године креће сада 8. августа. У БИГЗ су ушли приватни инвеститори који су кренули у реновирање… Мењамо изглед целе Србије, трудимо се да изградимо што је могуће више. Много путева нам је остало да радимо. Биће и аутопут до Кришевца. Ја видим да су неки у нашој земљи одушевљени кад неко у окружењу изгради 400 километара аутопута, али нису кад ми изградимо још 700. Али, то говори о нашем успеху.

ПИТАЊА НОВИНАРА

Председник Србије Александар Вучић на питање новинара коментарисао је то што је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман током посете Бечу апеловао је на аустријску извршну власт да помогне у настојањима за враћање усташког грба.

– Мислим да сама информација говори за себе, и да су све о себи рекли. Ни реч не морам да додам. И ни реч више да кажем – рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и то што поједини опозицициони политичари и аналитичари оцењују то да је његова оштра реторика довела до анимозитета.

– Јасеновац није мит, већ страшна истина. Замислите, ви кажете да морате да се залажете да штитите жене у друштву и да не смеју да буду предмет породичног насиља, али сте изнервирали тиме нечијег мужа, који је потом претукао своју жену, а онда слушате како сте ви криви за то. То је таква логика. “Е, хајде да ћутимо, боље да се ми негде проводимо лепо на мору, него да причамо како су негде убијени”, а из Београда ће нам бити криви. То више говори о тим људима него о нама.

На питање о томе да ли се зна како ће Србија обележити годишњицу “Олује” која се ближи, председник је рекао да ће бити обележена 4. августа у 20 сати на централном градском тргу у Новом Саду. 

– Важно је да позовем све грађане Србије, посебно Крајишнике. Обележићемо 4. као и сваке године – рекао је Вучић и додао:

– Обично смо до сада обележавали у малим местима, али место које је процентуално  примило највећи број крајишника је Нови Сад, тако да ће сада тамо бити обележена годишњица, то велико српско страдање и највеће етничко чишћење после Другог светског рата на европском тлу – рекао је председник.

О томе шта очекује да ће бити првог августа на КиМ председник је рекао:

– Видите како људи који желе увек да пронађу кривца у Београду и Србији то са лакоћом и полуистинама чине. Верујем да никада ви не бисте изашли с таквом аргументацијом, то су аргументи са којима су из Албаније изашли. Никада ништа није избило због таблица. Овде је питање безобзирност једне стране, која мисли да може да понижава кога и како хоће. Баш њих брига хоћемо ми да пустимо КС или РС таблице, осим дежурних патриота који соле памет, а на Косову не знају два места на мапи да покажу. По ком основу, где то пише? Пише у глави Аљбина Куртија и земаља Квинте, зато што је за њих Косово држава. Ни из чега то право нису извукли, што се тиче личних карата. Очигледно је да желе кризу, да праве проблеме, веома сам забринут и видећемо како ће се ствари одвијати.

На питање о признању новинарке Јелене Зорић и  афери Јовањица председник је одговгорио:

– Мислим да најбољи могући начин показује сву суштину наше унутрашње политике, сво лицемерство, неправду и немоћ оних који су се трудили годинама да све усмере најчешће ка једној особи, па ка његовој породици. Три године, не три минута, сата, дана, недеље, месеца, три године сте на вашој телевизији говорили да смо криминалци, да производимо дрогу, да смо власници картела. А онда, када се испоставило и кад су сви признали да је лаж, од Миленковића, његовог адвоката, госпође Јелене Зорић. Моје питање је: Рекосте ли ви извините због свих тих лажи?! На крају се свело на то, “е нас не интересује то, већ нас интересује Бата гашић”. Трећи дан имате моју конференцију за новинаре, сви су били увезани на различите начине, Гашић није желео да сакрије свој контакт, постоји службена белешка, али немам никакав проблем да то буде поново испитано, да тужилаштво има потпуни увид, да би на суду могла да се донесе коначна одлука. Три године су се клели у мајку да је Андреј Вучић био у вези са Колувијом, а онда “нема везе, мало смо лагали”.

То што сте ви овде сад, ја сам у контакту са вама, и ви убијете човека испред, је л’ то значи да сте ви криви или ја? То је суштина и немамо никакав проблем да се то испита. Треба да се провере сви наводи, да виде да ли је нешто супротно моралним начелима учињено, али то неће опрати оне који су три године бесомучно лагали и које је сада баш брига шта ја говорим. Је ли нормално да ја будем џак за ударање – рекао је Вучић.

– Следи суђење за Јовањицу, независно правосуђе донеће одлуку по том питању, каква приличи.

Председник је потом упитан да издвоји две ствари на које је најпоноснији за последњих десет година:

– Знате, коју год област да отворите, имате невероватан напредак. Само погледајте примања људи, стандард, број људи који је ишао пре на море, а који иде сада. Све сегменте. Погледајте, место где стојимо. Овде су само 40 спратова ниже били змијарници, легло пацова, шприцеви које су користили наркомани. А сада је овај град са најлепшом зградом на овом делу Европе, са променадом лепшом од оне у Барселони, бар за мене, и у Тел Авиву. Да не причамо о вакцинама и лековима, о аутопутевима. Ми нисмо могли да сањамо брзу пругу, нисмо знали шта је воз. Читаве генерације нису знале шта је воз. А сада имамо возове најбоље у региону, зато ћемо да ширимо пруге, да радимо према Црној Гори, зато ускоро завршавамо Суботица – Сегедин, решавамо с Мађарима питање преласка границе. Данас је стопа јавног дуга 53,6 – рекао је Вучић.

– Румунија и Бугарска нас престижу по висини стопе јавног дуга – истакао је Вучић.

На питања да ли је спрат у Кули Београд продат за 15 милиона евра, као и када ћемо добити владу председник је одговорио:

– Не читајте глупости које објављују бесмислене новине и уредници који не знају шта ће са собом па морају да измишљају. Добићете информацију за десетак дана, врло брзо ћете имати имена мандатара.

– Ми смо ове године уплатили дивиденду, уплаћена у републички буџет, ем смо направили нешто најлепше, ем омогућили многим угоститељима да зараде, ем направили нешто с најлепшим погледом. Неки себе мрзе 23 сата, па морају да нађу неког другог да мрзе преосталих сат времена до краја дана. Ја за разлику од других читам стварна истраживања, тако да могу да видим колико су људи срећни и задовољни. Тековине једне успешне власти су и Н1 и сви сте ви нама много помагали, бескрајно вам хвала на труду да нас критикујете, понекад и похвалите. Сад имамо нешто краће време, али за то краће време морамо да одрадимо више посла, хвала свима – закључио је Вучић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *