МОЛИМ ИХ ЗА МИР, АЛИ ДРЗНУ ЛИ СЕ ДА КРЕНУ У ПРОГОН СРБА, СРБИЈА ЋЕ ПОБЕДИТИ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима поводом опасне ситуације на КиМ коју изазивају власти у Приштини.

– Српски народ на КиМ има све мање слуха и за моје мобле, а моја молба је данас да покушамо да сачувамо мир по сваку цену. Да не урадимо ништа што би могло да доведе до било каквог сукоба. Молим представнике великих и моћних земаља да мало воде рачуна о међународном праву, о стању ствари на терену и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб. Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон Срба, малтретирање и убијање, Србија ће победити -рекао је председник.

– Не буду ли хтели да сачувају мир, ја вам саопштавам – Србија ће победити.

На самом почетку обраћања председник је истакао да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена. 

– То траје већ деценијама, многи људи не желе ни да чују о реланим проблемима са којима се суочавају наши људи. Многи су свој однос према КиМ свели на паролашко деловање уз девизу “Косово је Србија” и то је све – истакао је Вучић. 

Како каже, никада нисмо у овако тешкој ситуацији. 

– Приштински режим покушава да искористи расположење у свету, у којем мисле да могу да играју на карту “велики Путин је наредио малом Путину”. Донели су одлуку да намећу народу на северу КиМ ствари које не могу да намећу. Послали су на административне прелазе две јединице са 21 тоном горива, са жељом да зауставе оне који имају српске личне карте. Све би то требало да крене вечерас у поноћ, уз истовремено убеђивање Срба да одустану од КМ таблица – навео је Вучић. 

– Албанци су јединствени и увек имају подршку. Позивају се на споразум о слободи кретања, тачку 3 који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири. Албанци ово користе иако нико не разуме зашто. Као да неко намерно жели да испровоцира додатне проблеме. У споразуму је јасно да правила не могу да важе за Србе са Косова и Метохије, да њих не можете да зауставите са срспком личном картом и да им кажете да не могу да пређу, јер би то значило увођење етничког принципа. Друга ствар је што Албанци желе то да сикористе и да кажу то је реципроцитет и ми имамо то у складу са нашим уставом. У складу са нашим уставом је да је Косово део Србије па ми не идемо да га одлобађамо зато што се понашамо одговрно – наводи Вучић. 

 
 

Како је истакао, по питању таблица, ми и данас хоћемо КС таблице. 

– Имамо споразум из 2016. који каже да важење КС таблица биће продужено још 5 година, до 2021. године. Међутим 2020. године 17.9. Приштина је својевољно и самовољно укинула КС таблице – рекао је Вучић показујућ оригинална документа из Приштине. 

Приштина данас жели да каже да те таблице више не постоје, зато их укидамо и нећемо да дозволимо постојање КМ таблица, да нико не би помислио да постоје остаци неке друге државе на територији лажне државе Косово. Они су у стању да не постоји ставр коју не покушају да продају Србима, а Срби то не желе. Зато они воде ову кампању. 

Председник је прочитао шест тачака Бриселског споразума. 

– Када су Срби после 7,8 година схватли да Албанци неће да спроведу у дело оно што је договорено, Срби су кренули 21.9.2021. године, они су кренули да ставе банере ЗСО и том приликом албанска полиција ухапсила је Србе и роме, у Грачаници, Ранилугу, уклањали су транспаренти из више места. 3390 дана је укупно од како није формирана СЗО. Ако постоји међународни споразум који Куртију не одговара он каже “ни за Србе то није добро”, јер ваљда он боље зна. Нико из света није реаговао на ово – каже председник. 

 
 

– Јуче су ухапшени момци зато што су носили мајицу Нема предаје, у складу са Уставом Републике Србије у који верују. То је ваљда страшан злочин. За видовдан је ухапшен младић из Београда од 20 година, због наводног распиривања мржње, зато што је имао заставу и певао патриотске песме. Јер ваљда не смете да певате песме које се не допадају Куртију и које није одобрила КВИНТА – навео је председник спомињући још многа привођења и малтретирања Срба – рекао је Вучић. 

Број инцидената од доласка Куртија на власт, великог миљеника Квинте, укупан број је 2006, каже Вучић. За 50 посто више напада је од доласка Куртија на власт. 35 напада на српске цркве, плус српска гробља. 

Председник је прочитао листу напада на СПЦ и уништавања њене имовине. 

Истакао је да су јуче обављени разговори са представницима Срба са Косова и Метохије. 

 
 

– Српски народ има све мање слуха и за моје мобле, а моја молба је данас да покушамо да сачувамо мир по сваку цену. Да не урадимо ништа што би могло да доведе до било каквог сукоба. Молим представнике великих и моћних земаља да мало воде рачуна о међународном праву, о стању ствари на терену и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб. Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон Срба, малтретирање и убијање, Србија ће победити -рекао је председник. 

– Не буду ли хтели да сачувају мир, ја вам саопштавам – Србија ће подебити. 

Један коментар

  1. K. Belenzada

    Gdine Predsednice, srpski narod ima sluha za sve sto se zbiva i na unutrasnjem prostoru i na svetskoj pozornici, te sve manje ima zelje da slusa vase manipulativne zalopojke, slutnje i pretnje.
    Valjda smo dovoljno inteligentni da znamo procitati vas Briselski sporazum i sekciju “Sloboda kretanja”, gde se jasno istice pravni sistem Kosova, zakoni Kosova i pravni sistem Kosova! Nigde tu nema ni traga ni glasa od Ustava Srbije, zakona Srbije, cak ni pomena drzave Srbije!

    Za kraj, da vas podsetimo na jednu dobru staru izreku:”Dovoljna je samo jedna laz, da bi sve istine bile sumnjive.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *