Мађарска гласала против плана ЕУ за штедњу гаса: „Све је то очигледно глупост“

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да је Мађарска гласала против предлога о смањењу потрошње гаса који су данас прихватили министри енергетике ЕУ у Бриселу наводећи да се њиме игноришу интереси мађарског народа.

Како су пренели мађарски медији, Сијарто је на конференцији за новинаре током бриселског састанка рекао да је уредба штетна и да изазива правну забринутост.
Према уредби, тренутно земље чланице Уније могу да почну да координисано смањују потрошњу гаса на добровољној основи, али истовремено, на иницијативу Европске комисије или пет земаља, Савет ЕУ може да прогласи ситуацију у којој државе чланице морају обавезно да смање потрошњу.
Метод обрачуна је просек периода од 1. августа до 31. марта последњих пет година, односно потрошња би требало да буде смањена за 15 одсто у односу на овај петогодишњи просек, објаснио је он.
 
“Према нашем гледишту, уговори о Европској унији јасно описују да је састављање енергетског микса држава чланица у националној надлежности, односно само држава чланица може да одлучи колико ће ког енергента користити за сопствени рад”, подвукао је министар.
“Безбедност снабдевања енергијом је такође национална надлежност, одговорност за то не припада Европској комисији”, рекао је Сијарто, пренео је Танјуг.
Према његовом мишљењу, “неоснован, бескористан, неспроводљив и штетан предлог који потпуно игнорише националне интересе, служи искључиво у комуникацијске сврхе и служи за спас кредибилитета неких западних политичара”.
“С тачке гледишта Мађарске, ова уредба је неспроводива. У нашој земљи је удео природног гаса у националном енергетском миксу висок, а половину потрошње гаса троши становништво. Готово 85 одсто мађарских домаћинстава је прикључено на гасовод, што је национална карактеристика која је јединствена у Европи”, објаснио је Сијарто.
Он је указао да је уредба штетна и да ствара ситуацију да Мађари, који имају гас у својим резервоарима, не могу да га користе јер је неко у Бриселу тако одлучио.
“Све је то очигледно глупост”, додао је Сијарто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *