ЛЕОНИД САВИН – КОНАЧНО РАЗДВАЈАЊЕ РУСИЈЕ ОД ЗАПАДА

У политичком смислу, дошло је до коначног одвајања Русије од Запада, и то је веома добро. Нема више зависности, нема потребе да следимо било какве деструктивне западне агенде, укључујући и Европски суд за људска права (још једно средство манипулације). С економског становишта, више смо оријентисани на незападне земље, тржиште се налази у процесу кардиналних промена, а то је и својеврсни катализатор између домаће индустрије и производње, каже наш саговорник, један од најутицајнијих руских геополитичара и идеолога евроазијства

Какве су стварне последице руске „специјалне војне операције“ у Украјини? С киме је Русија заправо у рату? Шта се тренутно догађа у Украјини, а шта у Русији? Какве су импликације ове војне операције у свету, мења ли се с њом, и то неповратно и неопозиво, и светски поредак? Да ли је реч о званичном крају америчког „униполарног тренутка“ – о окончању америчке планетарне хегемоније? И како ће изгледати свет сутрашњице? О томе смо разговарали с једним од најистакнутијих руских геополитичара, политикологом и идеологом евроазијства – Леонидом Савином.

Како, после више од сто дана, оцењујете резултате специјалне војне операције руских оружаних снага у Украјини?
Наравно да има резултата: ослобођени су градови Маријупољ и Херсон (оба су мегаполиси и важна чворишта), заједничке оружане снаге упућене су на север и запад. Недавно је велика групација украјинске војске опкољена код Лисичанска. Многи системи наоружања и оружја које је обезбедио Запад елиминисани су током логистичког процеса или на бојном пољу, неки су заплењени као трофеји. У политичком смислу, дошло је до коначног одвајања Русије од Запада, и то је веома добро. Нема више зависности, нема потребе да следимо било какве деструктивне западне агенде, укључујући и Европски суд за људска права (још једно средство манипулације). С економског становишта, више смо оријентисани на незападне земље, тржиште се налази у процесу кардиналних промена, а то је и својеврсни катализатор између домаће индустрије и производње. Руска рубља постала је стабилнија. Сви ови елементи показују озбиљну рањивост западног политичко-економског система. Мит о хегемонији долара и доминацији Вашингтона је окончан.
Двадесет други и 24. фебруар били су преломни, не само за Русију већ и за читав свет. Шта СВО значи за Русију данас? Новинар Петар Акопов каже: Русија је у рату са Западом и руски народ је тога дубоко свестан. Он добро разуме циљеве које је поставио Владимир Путин.
Да, то је прави прокси (посреднички) рат с НАТО машином, а не само са украјинском војском. Али овде није реч само о војној операцији већ о промени читавог система светског поретка. Амерички униполарни моменат је завршен и пораст мултиполарности је очигледан. Управо сада развијамо нову међународну валуту као алтернативу за амерички долар и евро. Позивамо независне државе да се придруже новом моделу, заснованом на правди, поштовању и одговорности. За руски народ, то је буђење и препород. Наши грађани су се ујединили и влада ради исправне ствари, попут социјалне помоћи и различитих програма подршке. Али СВО нас подсећа да проблем нацизма и даље постоји, а ово питање је врло далеко од Украјине.

Како предвиђате будућност Украјине? Има ли Украјина неку будућност?
Попут Крима, неки делови Украјине биће укључени у састав Русије. И даље постоји шанса за нову Украјину, мању него раније, али то зависи од политичке воље украјинског руководства. Више напредовања руских трупа значи мање шанси за украјинску државу. Генерално, постоји неколико сценарија: прво, неки делови Украјине ће постојати у будућности под истим именом; друго, Украјина ће бити подељена на неколико делова (а неки ће се делови, можда, придружити европским државама на западној граници); и треће, Украјина ће бити везана за Русију. Први сценарио за Москву изгледа прихватљиво уколико политички процеси буду под контролом и уколико не буде непријатељских акција. У сваком случају, очигледно је да је сада Украјина крхка и пропала држава, с веома великим спољним дуговима.
Запад је на СВО реаговао онако како је реаговао: санкцијама, санкцијама и опет санкцијама. Може ли западна војна помоћ променити исход специјалне операције у Украјини?
Само директно учешће НАТО-а може променити ситуацију. За руске снаге није проблем да изврше ударе на још више оружја и на још више плаћеника. Ваздушни простор Украјине налази се под руском контролом. Украјинске снаге би требало да изврше контраударе, али ће у том случају добити моментални одговор. Питање како одговорити на западне провокације је компликованије и сложеније. Сада Литванија намерава да заустави транзит између Русије и Калињинградске области. САД нису дозволиле авионима да евакуишу руске дипломате. Пре тога су Црна Гора и Македонија одбиле да уступе ваздушни простор за посету министра Лаврова Србији. Велика Британија је увела додатне санкције. Али сваки чин таквог непријатељства неће остати некажњен.
Војна слабост НАТО-а приметна је у целом свету. Запад (Америка) шаље војну помоћ, али одбија да директно интервенише у сукобу. Али, по општем мишљењу, данас смо на ивици Трећег светског рата.
Неки, попут папе Франциска, мисле да смо већ у Трећем светском рату. Због међусобне зависности многи ланци снабдевања су покидани. Заједничкој слици можемо додати замрзнуте и локалне конфликте. Али с војнополитичког становишта то није глобални рат. Чак ни у Русији немамо никакву мобилизацију или неке посебне услове, као што су екстрапорези или озбиљна ограничења. Живот се наставља уобичајено, као и пре. Многе земље нису подржале санкције Запада и нису прекинуле сарадњу с Русијом. Занимљиво је да Турска, која је чланица НАТО-а, није увела никакве санкције Русији.
Овај сукоб снажно је одјекнуо у земљама такозваног Глобалног Југа. Симпатије (међу афричким земљама, на Блиском и Средњем истоку, у Латинској Америци, итд.) очигледно су на страни Русије, а не Украјине.
Наравно. Већина њих добро зна шта је Пакс Американа и веома су задовољни што се Русија сада отворено супротставља Вашингтону. Корак по корак, ове земље излазе ван сфере утицаја Сједињених Држава. Пример Саудијске Арабије веома је интересантан. Блиски сателит САД отворено је одбио да следи америчке захтеве у нафтној политици или да спроводи антируске активности. А тек смо на почетку.
Можете ли да прокоментаришете став који је изнео бразилски аналитичар Пепе Ескобар? „Глобални Југ ће лако препознати империјални модус операнди: Стратегија америчког војног и финансијског империјализма је да инсталира клијентске олигархије и диктатуре, и да изврши притисак на савезнике да се придруже борби против одређених противника субвенционисањем не само ратних трошкова империје (’одбрана’) већ и програма домаће потрошње империјалне нације.“ То је права антитеза мултиполарном свету који заступају Русија и Кина.
Да, америчко руководство се заснива на пирамидалном принципу и они користе ресурсе својих клијената. Украјинска криза је веома корисна за амерички естаблишмент, будући да ће европски сателити обезбедити оружје Кијеву и мораће да у будућности купују више од САД. НАТО је добар кишобран за такве спекулације и шеме преваре. Мултиполарност је заснована на принципима немешања и међусобног поштовања, са заједничком одговорношћу.
Један од „невидљивих“ учесника украјинске кризе је Кина. Како оцењујете досадашњу улогу Кине у овом сукобу? И шта би могли бити следећи кинески кораци? Шта је с Тајваном, споровима у Источном и Јужном кинеском мору итд.?
Кина подржава Русију, али не отворено. И Русија и Кина разумеју да су потребне једна другој за одбрану од САД. Сада је Кина наше двориште. У случају кризе на Тајвану, ми ћемо бити нека врста дворишта за Кину. Москва је потврдила принцип јединствене, уједињене Кине, у којој се налази и Тајван. И Кина и Русија су пионири у изградњи мултиполарности, јер је прва декларација између две државе потписана још 1993. године! Пекинг добро разуме интересе САД, укључујући покушаје да се поткопа успон Кине, кроз АУКУС и Индо-пацифичку стратегију. Делимо наша искуства и улажемо напоре у нашу сарадњу.
Ако Русија победи, прави резултат ће бити мултиполарни свет. На којим принципима ће се он градити? По чему ће се разликовати од јучерашњег, „света заснованог на правилима која од случаја до случаја прописује светски хегемон“?
Русија ће победити у сваком случају. Осим идеја изнетих у одговору на питање са цитатом Пепеа Ескобара, основни принцип мултиполарности је цивилизација. Не постоји једна цивилизација, већ их постоји много. Цивилизација служи као стуб моћи. Неке државе су сличније цивилизацији (попут Кине, Русије, Индије, Ирана), али неке су делови цивилизације, попут Европе или арапских земаља. Вишеструкост значи плуралитет закона и политичких поредака. Архаичне традиције могу бити усвојене у савременим системима. Неће постојати јединствен образац за међународне односе и политику, међународни односи ће подразумевати стварну разноликост и креативност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *