Јубилеј Србије и Алжира забележен на поштанским маркама

Пошта Србије и Амбасада Народне Демократске Републике Алжир у Србији представиле су 4. јула у ПТТ музеју пригодно издање поштанских марака „60 година дипломатских односа Србије и Алжира”. На догађају у част двоструког јубилеја – шест деценија дипломатских односа двеју земаља и 60. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, говорили су Њ. е. амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз, в. д. помоћника министра спољних послова Републике Србије Милан Милановић и Зоран Ђорђевић, в. д. директора Поште Србије. У наставку догађаја директор Ђорђевић и амбасадор Махраз отворили су за јавност изложбу уметничких слика алжирско-српског уметника Адела Фареса и изложбу алжирске филателије.


„Пошта Србије придружује се обележавању јубилеја дипломатских односа Србије и Алжира пригодним филателистичким издањем, у част бројних и богатих веза Србије и Алжира још од средине прошлог века, које су од тада у сталном успону и обележене свеобухватним напретком, пријатељством и међусобним уважавањем, као и тежњама обе стране ка најширој билатералној сарадњи и још чвршћем повезивању у сфери привреде, политичког дијалога, областима културе и уметности и приближавању култура и традиције. Издање пригодних поштанских марака приредили смо у част вишедеценијског пријатељства и отварајући ново поглавље у развоју наших односа у свим областима од заједничког интереса”, рекао је Зоран Ђорђевић.
„Каљено кроз историју, алжирско-српско пријатељство вуче корене из ослободилачке борбе коју је водио алжирски народ против француског колонијализма и драгоцене и вишезначне помоћи коју је српски народ пружио алжирском народу у његовој борби за независност. Ова активна солидарност остаће заувек урезана у срцима и сећању свих Алжираца”, рекао је амбасадор Фатах Махраз. Он је захвалио Пошти Србије и директору Ђорђевићу на филателистичком издању које одражава значај који Србија придаје развоју историјских пријатељских односа и сарадње са Алжиром, као и Друштву пријатеља Алжира на организацији догађаја.


Филателистичко издање „60 година дипломатских односа Србије и Алжира” за мотиве на марки има манастир Шишатовац у Србији и Велику џамију у Алжиру, док су мотиви на вињетама детаљ – фреска с прозора манастира Шишатовац, воћке карактеристичне за Србију и Алжир – шљиве и урме, и мозаик с фонтане у Казби. Смедеревска тврђава и Казба у граду Алжиру мотиви су на FDC коверту. Стручну сарадњу у реализацији издања обезбедила је Амбасада Алжира у Београду, док је уметничка реализација дело Мирослава Николића, креатора марака Поште Србије.
Адел Фарес млади је ликовни уметник алжирско-српских корена, рођен 1994. године у Београду, где је и дипломирао на Факултету примењених уметности. Мастер студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду, а део студија провео је и на Факултету лепих уметности и дизајна у Братислави. Остварио је две самосталне изложбе и излагао на групним изложбама у Србији и у иностранству. Изложба уметничких слика Адела Фареса и изложба алжирске филателије у ПТТ музеју су за посетиоце отворене до 2. августа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *