ИЗЛОГ КЊИГЕ

Растко Петровић
ДАН ШЕСТИ
Вулкан издаваштво, Београд

Ово је роман о свему ономе што живот јесте и о свим његовим могућностима да се преобрази. Ово је роман о историјском рађању света. Ово је роман о човеку и снази његовог духа да буде већи од свега. Ово је роман о телу: гладном телу, рањеном телу, згрченом телу, болном телу, телу које пулсира упркос свему. Ово је роман о свему што је женско у животу. Ово је роман о љубави и јединој њеној сврси – да човек буде. Ово је роман о жудњи за животом. Наслов „Дан шести“ преузет је из библијског стиха о стварању човека: И би јутро, и би ноћ, дан шести. Како је сам Растко Петровић био један од оних који су прешли Албанију 1915. године, он је у првом делу романа приказао дотад невиђену слику Албанске голготе, али непрестано настојећи да у текст утка све мисли и сва осећања главног јунака Стевана Папа-Катића, који корача напред кроз разрушени и дезинтегрисани свет. Тон другог дела романа потпуно је другачији од првог: Стеван Папа-Катић живи у Америци, постао је палеонтолог и признати научник. Сусрет са Мили(цом), женом која ће померити његов унутарњи свет, откриће му лице љубави. Растко Петровић је први наш писац који се није либио да прикаже како је заиста изгледало повлачење српског народа преко Албаније. Избор теме у тадашњим друштвено-политичким околностима предодредио је судбину романа – објављен је постхумно тек 1961. године, дванаест године после пишчеве смрти. Ипак, уметничка снага „Дана шестог“ надишла је све спољашње чиниоце и потврдила Растково уверење да оно што живот пружи стваралачком генију враћа се као кристализирајућа сила, тј. као снага, одакле је пошла – у сам живот.

Бојан Јовановић
МАНЦОНИЈЕВО ЗАВЕШТАЊЕ
Дерета, Београд

У овој књизи налазимо саркастичне и гротескне примере онога што је настало у историјском и постисторијском простору и времену: свет се отима од вредности као замор од потраге за открићима, самооткрићима и достигнућима. Велики искорак ка стварању новог уједно је и човеков отклон од дотадашњег света, па се и његов положај одређује постојањем у међусвету. Пре него што буде принуђен да се обузда како не би самом себи нанео највеће зло, човек настоји да преиспита све могућности свог самопотврђивања. То преиспитивање се одвија у равни нових технолошких система, који паметним производима попут компјутера, таблета и мобилних телефона омогућују кориснику брзо информисање, увид у досадашње цивилизацијске домете, упознавање другачијих искустава и коришћење бројних услуга у купопродајним релацијама. Коришћење свих тих предности претпоставља да је појединац добровољно постао део моћних система, а цена његове илузије да има свет на длану и да може да контролише сопствени живот јесте стварна контрола коју над њим имају ти системи. Више је него извесно: уместо ореола и харизме, над нама лебди електронска сенка. Наши животи похрањени су у виртуелну меморију, у акрибијске чипове, у кодове хладног лавиринта. Контролно око Великог брата постало је и наш сведок и наш судија, наша судбина, проклетство и клетва. Сви смо астролошки (ре)продуковани и попут лажи без последице живимо живот без ауре… Догађаји који нас чине оваквима какви смо сада нису само последица идеје, намере, инвенције, опстанка или утопије, јер свет се отима од појмова о себи… Неће да служи ни достигнућу, ни потврди, ни открићима, ни заблудама…

Франц Кафка
НЕСТАЛА ОСОБА
Службени гласник, Београд

Први пут код нас имамо све што је, до последњег фрагмента, у свом кратком животу, у креативној прози написао Франц Кафка, један од горостаса светске књижевности. У овој колекцији је и збирка свих његових цртежа, међу којима су и новооткривени. Најзад, колекцији је приложен и једини аутентичан разговор с писцем, као и сабрани записи Валтера Бенјамина о Кафки, који су од њиховог настанка до данас остали најподстицајнији увиди у нерешиву и болну загонетку о моћном и универзалном смислу који је прашки књижевник уткао, као мало ко други, у своје незаборавно дело. Приредио и превео Јовица Аћин.

Зошка Папужанка
ВЕРТЕП
Службени гласник, Београд

Књижевни деби ауторке коју одликује истанчан језички слух, изражајан стил и ванредно списатељско умеће. Ова књига доноси сугестивни портрет пољске породице која није патолошка и није затуцана, али је и даље страшна, претворна, хладна. Породице у којој је брак неумољива робија, а породични дом свакодневни театар апсурда, дреке и фашираних шницли. Снажна проза – као ударац песницом.

Фабио Скалети
МИКЕЛАНЂЕЛО
Младинска књига, Београд

Реч је о делу које пружа свеобухватан увид у уметниково дело, његово размишљање, личност и карактер и приказује га са практичне тачке гледишта. По многима Микеланђело је највећи уметник свих времена и у овој књизи можете да видите и прочитате зашто је то тако. Аутор књиге је Фабио Скалети, италијански стручњак за ренесансну уметност. Књига је одштампана у Италији у сарадњи са кућом „Scripta Maneant“, која је позната по издавању врхунски израђених књига које се баве уметношћу. Књига са више од 150 фотографија у великом формату – погледајте скулптуре, слике, фреске, скице, цртеже, моделе и пројекте његових најпознатијих и најславнијих ремек-дела али и мање познатих Микеланђелових радова. Уметничка дела су представљена најновијим фотографијама – од ексклузивних фотографија из Сикстинске капеле, укључујући и фреску Страшног суда, до мање познатих његових радова.

Драго Кекановић
ПРИВРЖЕНОСТ
Лагуна, Београд

Према речима проф. др Предрага Петровића, рафинираним стилом и богатом језичком грађом Драго Кекановић гради раскошну слику позног средњег века на прелазу у ренесансу, те да пратећи судбине јунака у драматичним временима, у доба пред пад Цариграда и Српске деспотовине, „Приврженост“ обликује слојевиту визију прошлости у којој се препознају и обриси савременог Балкана на размеђу Истока и Запада. Наводећи да је прича о идеалној љубави двоје главних јунака основа за портрет изузетне жене наше средњовековне историје Катарине Кантакузине Бранковић, др Наташа Анђелковић пише поред осталог да „кроз њен лик писац успева да прикаже универзални лик снажне жене која се гиба између своје државничке чврстине, емоционалне рањивости и националне привржености“.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.