Хазард погрешним картама

Промашене процене и очекивања вратиле су се Западу као бумеранг: економским блицкригом Русија није бачена на колена, није дошло до социјалних немира, Владимир Путин је постао још популарнији, а на Западу инфлација драматично расте с непредвидивим последицама и могућим социјалним експлозијама

Aко су сви у рату и око рата у Украјини, и Запад и Русија, заиста играли на време, једна од тих рачуница се, очигледно, показала и показује као погрешна. Ко је, дакле, играо погрешним картама и по погрешном сценарију? Запад је, да подсетимо, а ово је од почетка био фронтални, иако формално необјављени рат Запада с Русијом „до последњег (несрећног) Украјинца“, у сукоб ушао са стратешком идејом и намером: да изнури и „понизи Русију“, да је економским блицкригом „баци на колена“ (Москви је само досад уведено око 6.000 различитих санкција од којих је свака нова требало да буде болнија од оних претходних), како јој никад више не би „пало на памет“ да предузима било какву агресију.
Запад је у тим сценаријима (испоставиће се погрешним) видео, и све чинио да до тога дође: неминовни „руски пораз на бојном пољу“, експлозија социјалног незадовољства, драматично растакање Путиновог политичког капитала, с неизбежним пучем против „тиранина у Кремљу“. Ако и не би било пуча, а његов иницијатор и подстрекач је „виђен“ (и прижељкиван) у најближем председниковом окружењу, у оптицај је пуштена прича о његовом брзом одласку, не само са политичке, него и животне сцене: у политичким и медијским круговима подигла се, с позивањем на „поуздане обавештајне изворе“, заглушујућа бука о Путину као неизлечивом пацијенту. Све док први човек ЦИА Вилијем Бернс није пресекао те спекулације: „Путин је здрав, исувише здрав“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.