„Гаспром“ смањује испоруке гаса „Северним током“ на 20 одсто капацитета

„Гаспром“ обуставља експлоатацију још једне турбине „Сименса“, испоруке гаса „Северним током“ од 27. јула неће прелазити 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета гасовода, саопштио је „Гаспром“.

„У вези са завршетком рока за поправку ‘Гаспром’ обуставља експлоатацију још једне гасне турбине ‘Сименса’ на компресорској станици ‘Портова’“, саопштио је „Гапсом“ на Телеграм каналу.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке гаса „Гаспрома“ Европи. Гасовод је обновио рад 21. јула, после планираног техничког сервирисања. Испорука гаса је настављена на нивоу од 40 процената укупног капацитета гасовода.
„Гаспром“ је ограничење објаснио застојем у повратку гасних турбина које су коришћене за пумпање гаса, а које су биле на ремонту у Канади. Испорука гасне турбине је прво била спречена због санкција које је Канада увела против Русије, али је потом, на инсистирање Берлина, проблем правно решен, тако да је турбина сада у Немачкој и треба да буде испоручена Русији, односно „Гаспрому“.
У Европи сматрају да проблеми с турбинама не могу да буду реални узрок пада протока гаса, док руска страна објашњава да је смањење испорука гаса „Северним током“ проузроковано искључиво санкцијама услед којих су се појавили проблеми с ремонтом турбина.

Скочиле цене гаса на европским берзама

Цене гаса на европским берзама нагло су убрзале темпо раста за готово 10 одсто након саопштења „Гаспрома“ о престанку рада још једне турбине „Северног тока“ и сада су више од 1.850 долара за хиљаду кубних метара, сведоче подаци с лондонске берзе ICE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *