ЕП УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ О СРБИЈИ: Траже увођење санкција Русији

ПОСЛАНИЦИ Европског парламента данас су великом већином гласова усвојили Резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

Извештај известиоца Владимира Билчика о Србији подржала су 523 посланика Европског парламента, против је било њих 78, а 34 је било уздржано.

Резолуцијом о Србији се изражава подршка Европског парламента „будућем чланству Србије у ЕУ”, али и подсећа да кредибилна перспектива проширења захтева ангажман у неопходним реформама и приврженост европским стандардима и вредностима.

Европски парламент је у овогодишњем извештају о Србији, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, укључио и усклађивање са санкцијама против Русије као кључни елемент који би требао да одређује укупан напредак земље на путу приступања ЕУ.

Известилац за Србију Владимир Билчик поводом усвајања Резлоуције о Србији наглашава да је приступање ЕУ „стратешка одлука Србије”, а да ЕП очекује да је „стратешки третира и политичко руководство земље”.

– Зато је важно да се Србија креће ка ЕУ, а не у страну – поручио је Билчик.

У тексту резолуције амандманима је укључено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа „заснованог на међусобном признању”, што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном докумету ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

Европски парламентарци похвално су се одредили према напретку који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи коју Србија показује у управаљању миграцијама.

На нацрт извештаја о Србији који је подено известилац Владимир Билчик поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Усвојен на пленаром заседању, извештај Европског парламента добио је форму резолуције, која није правнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

2 коментара

  1. НЕЕЕЕЕ! – увођењу санкција Русији и Белорусији!
    НЕЕЕЕЕ! – тежњи за учлањењм у ЕУ!
    НЕЕЕЕЕ! – и формалном признању Косова!

    НЕ, АКО НАМ ЈЕ ЖИВОТ МИО!

    Стрпљења, и ово ће проћи!

  2. Резолуција НЕОБАВЕЗУЈУЋА…..према томе не морсмо ништа урадити ни под разно.Због тога одлично смо прошли…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *