ДОГОДИНЕ У ЈАСЕНОВЦУ

ЗАБРАНА ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ СТРАТИШТУ

Шта се може закључити из неуспелог покушаја председника Србије Александра Вучића да обиђе место највећег страдања Срба у историји?

Да ли можете да замислите да израелски председник Јицак Херцог сутра, без икакве званичне најаве, дође у приватну посету концентрационом логору Дахау у близини Минхена – питање је које немачком историчару Александеру Корбу на почетку интервјуа под насловом „Немачки историчар: Калкулисана провокација Александра Вучића“ поставља новинар немачког пропагандног сервиса „Дојче веле“ Срећко Матић. „Не. Он то не би урадио. Он би се најавио“, кратко одговара Корб, иначе, како га „Дојче веле“ представља, „један од водећих светских истраживача НДХ“ и аутор „веома запажене“ књиге „У сенци светског рата: масовно насиље усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у Хрватској 1941-1945.“ На страну сад то што било ко ко би о Холокаусту писао као о „масовном насиљу“ нациста над Јеврејима, Пољацима и Ромима нигде не би могао да буде прихваћен као „водећи светски истраживач“ Трећег рајха. У Србији чак ни најватренији противници идеје да се догађај из јула 1995. године у Сребреници прогласи за „геноцид“ не говоре о „насиљу над Муслиманима“, него о злочину.
Сада, у контексту у којем пишемо овај текст, много је важније нешто друго. Истина је да Херцогу највероватније никада не би пало нa пaмeт да без икакве званичне најаве оде на неко од јеврејских стратишта у Немачкој. Али право питање које је требало да буде постављено, или макар да се постави после овог наведеног требало би да буде: „Да ли можете да замислите да израелском председнику Јицаку Херцогу сутра буде забрањено да посети концентрациони логор Дахау“. Није неопходно бити „водећи светски истраживач“ било чега да би се са стопостотном сигурноћшу на то питање могло одговорити са: „Не. Берлин то никада не би урадио“. И то је чињеница која се, као што видимо, уопште не доводи у питање. Чак је ни „Дојче веле“ не доводи у питање. То никоме не би пало на памет.
Али властима Хрватске је управо то не само пало на памет, него су то и урадиле. Да овде није проблем у томе што је Вучић наводно „ненајављен“ планирао да обиђе место на којем је на најбруталнији замислив начин убијено око 700.000 Срба, Јевреја и Рома, међу којима су и његови преци, говори нам чињеница да му то није било дозвољавано ни када је то радио најзваничније могуће. Да није било та два покушаја (од којих један признаје и председник хrватске владе Андреј Пленковић, док се другог „не сећа“) могло би се и рећи да се овде ради о Вучићевом „безобразлуку“ који никоме другоме не би пао на памет, али овако не може.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.