Дејтонски лекови

Уставни суд БиХ привремено је ставио ван снаге законе који су потпуно у складу с дејтонским уставним овлашћењима Републике Српске

Уставни суд БиХ је још једном потврдио да доследно, у координацији са стварним или лажним високим представницима, ради на поништавању дејтонских уставних надлежности Републике Српске, односно да му је главни задатак да својим пресудама трансформише садашњу Босну и Херцеговину у унитарну државу по мери Бошњака и њихових западних пријатеља.

УСТАВНИ СУД ПРОТИВ УСТАВА Најновијом одлуком суда у коме већину чине тројица страних арбитара и двојица њихових бошњачких колега, „привремено су стављени ван снаге Закон о лековима и медицинским средствима РС“, као и Закон о допуни Закона о републичкој управи мањег ентитета. Уставни суд је саопштио да „одлука ступа на снагу одмах и производи правно деловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ“.
Није тешко предвидети каква ће бити коначна пресуда суда који је, иначе, наведене законе узео на разматрање на захтев бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића.
А да арбитри овог суда случајно не би донели погрешно решење, побринуо се гаулајтер из Баварске Кристијан Шмит, који је дан пре изрицања пресуде најавио своју реакцију „након доношења одлуке суда“, али и поручио да „Република Српска не треба да има Агенцију за лекове и медицинска средства“.
Јасно је да је пресуда споменутог суда политичка и противуставна одлука, пошто је надлежност за промет лекова према дејтонском уставу на ентитетима, па је самим тим и Закон о лековима и медицинским средствима РС, који је ступио на снагу 28. јуна, правно неспоран.
У владајућем блоку у Бањалуци добро знају да би, уколико се послушно повинују одлукама суда који спроводи директиве западних налогодаваца, једног не тако далеког дана могли да се суоче с пресудом којом се проглашава неуставним и сам назив Републике Српске.
Зато не изненађује што је Милорад Додик, реагујући на пресуду Уставног суда БиХ, поручио да је Закон о лековима и медицинским средствима РС ступио на снагу и да ће бити спроведен.
Наравно, остаје да се види хоће ли – што најављују неки високи функционери СНСД-а, попут шефа Клуба посланика ове странке у Народној скупштини РС Срђана Мазалице – парламент из Бањалуке заузети став (донети закон) о непримењивању одлука Уставног суда БиХ. Тиме би Бањалука јасно ставила до знања да неће поштовати „пресуде“ које имају за циљ развлашћивање Републике Српске, али и отворила нови фронт с моћним непријатељима. Који би искористили ову одлуку као још један доказ да руководство мањег ентитета БиХ иде „опасним путем“ и не признаје институције државе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.