Чланице НАТО-а су демократске и стога нису агресивне према остатку света, каже Шолц

Немачки канцелар Олаф Шолц каже да ће се појавити мултиполарни свет са много утицајних земаља које ће тежити сопственим интересима

Свет ће 2050-их година бити мултиполаран, са многим утицајним земљама, укључујући Русију, које ће тежити сопственим интересима, тако да је „велики задатак“ за Запад „да ово успе“, рекао је у недељу немачки канцелар Олаф Шолц.
 
Говорећи за Си-Би-Ес, Шолц је рекао да је кључна ствар сада пословати „са многим земљама како бисте могли да живите у ситуацији када дође до проблема са једном“.
 
„Мислим да ће свет у којем ћемо живети 2050их бити мултиполаран“, додао је он.

„Многе земље ће бити важне. Сједињене Државе, Русија, Кина, Европска унија и земље у овој Унији, али и Индонезија и Индија, или Јужна Африка, земље из Јужне Америке.“

 
Он је навео да је сада „велики задатак“ „да ово функционише“, додајући да „мултиполарност није довољна. Мултилатерални, заједнички рад за бољу будућност, то је оно чему треба да тежимо.“
 
Коментаришући недавни самит НАТО-а, на којем је Кина идентификована као претња, Шолц је рекао да је та изјава у потпуности у складу са стратегијом коју је описао. Он је објаснио да то само значи да је блок „свестан проблема који би се могли појавити“. Шолц је нагласио да су чланице НАТО-а „демократске и стога нису агресивне према остатку света, већ једноставно раде за свет у коме агресија не функционише“, додајући да демократије остају „веома јаке јер их подржава народ“.
„Али треба да будемо јасни у вези ових претњи које долазе нашој будућности. А то долази од аутократија јер су склоне да буду агресивне“, рекао је он.
 
Шолц сматра покретање руске операције у Украјини „преломним моментом међународне политике“. Пре фебруара, рекао је он, „превише у свету“ се надало да ће савремени свет бити другачији него што је био у прошлости, када су „моћ и сила одлучивали о будућности земаља, а не правила и споразуми које имамо између држава”.
 
Од тих времена у прошлости, постојао је „споразум да не треба покушавати да се промени територија… да се промене границе, да се изврши инвазија на суседа. А Путин је сада отказао овај споразум“, рекао је он.
 
Након покретања војне операције у Украјини, Немачка је преокренула своју дугогодишњу политику неиспоручивања оружја земљама у сукобу, како би почела да наоружава Кијев.
 
Шолцове примедбе, међутим, одражавају недавне изјаве руског председника Владимира Путина. Говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, Путин је рекао да су се од краја Хладног рата појавили нови центри моћи, који имају право да штите сопствене системе, економске моделе и суверенитет.
 
Ове „заиста револуционарне, тектонске промене у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа“ су „фундаменталне, кључне и неумољиве“, рекао је он, додајући да ће „одвајање лидера ЕУ и САД од стварности” на крају довести до деградације.
 
Пре неколико дана, немачки лист “Алгемајне цајтунг” је објавио да Кина и Русија желе да група земаља БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) постане противтежа Групи седам (Г7) којом доминира Запад.
 
Извор: РТ

Један коментар

  1. Свет је много раније , већ данас , мултиполаран , само извуците главу из песка !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *