Будућност Крима, Херсона и Запорожја – Повратак Таврическе губерније?

Сви ћемо ми једног дана умријети, питање je само како и за шта. У рову се за свој живот плаше и херој и кукавица. Само херој ће јуришати на непријатеља, а кукавица ће остати у рову. Не сматрам да је мој живот вреднији од живота момака који се данас боре у рову. Ја имам три одрасла сина и ако ми је суђено спреман сам да свој живот положим за идеале слободе и правде

Ово ми је у прошли четвртак, 14. јула, одговорио Јевгениј Балицки, челник Војно-грађанске администрације Запорошке области, на моје питање да ли га плаше пријетње смрћу које свакодневно добија од политичких, безбједоносних и војних званичника режима у Кијеву. Овај бивши војни пилот, учесник мировне мисије УНПРОФОР-а у Хрватској и посланик Врховне Раде Украјине у два сазива, тренутно је највећи унутарполитички трн у оку окружења предсједника Владимира Зеленског.
У Кијеву га називају колаборационистом и гаулајтером, не скривајући да им је циљ његова глава. И не само његова, већ и чланова његове породице. Дана 30. маја медији под украјинском контролом су са пуно еуфорије писали о томе да су њихови „партизани“ експлозијом аутомобила бомбе тешко ранили Јевгенију Зајцеву, дјевојку чија је једина кривица била то што је братаница Јевгенија Балицког. Приликом овог терористичког напада рањена је још једна, анонимна 25-годишња дјевојка и 28-годишњи мушкарац, који су се случајно затекли на мјесту експлозије. Чини се да чак и терористичке организације имају више обзира према породицама својих противника од украјинске државе, која је недавно постала званичан кандидат за чланство у ЕУ.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.