БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Премијера у дворишту Капетан Мишиног здања

„Тесла: Светлопис у времену“

Представа „Тесла: Светлопис у времену“, редитеља Мирослава Бенке, премијерно je изведена 13. јула, док су репризе одржане 14. и 15. јула, у дворишту Капетан Мишиног здања, потврђују из ЦЕБЕФ-а.
Идеја твораца ове представе је поново преиспитивање Теслиног лика и дела, као и времена и околности у којима је стварао и чиме нас је све задужио. То је покушај да се на узбудљив и промишљен начин осврнемо на живот нашег великог научника.
Радња комада одвија се у Лици, у кући генијалног проналазача и научника Николе Тесле, затим и у Њујорку, на Лонг Ајленду и у Теслиним сновима, а сама представа је приказана ахронолошки – различита раздобља његовог живота се логички преплићу у складу с повезаношћу идеја.

„Теслин дан“ у кули на Гардошу

Под покровитељством Општине Земун, у сарадњи са Галеријом „Чубрило“, у кули на Гардошу протекле недеље изложбом „Изуми Николе Тесле као претече савремених војних технологија“, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса, одржана je манифестација „Теслин дан“, саопштено је из Општине Земун.
Препознајући велики значај очувања успомене на Теслин лик и промоције његовог дела, Општина Земун је манифестацију „Теслин дан“ уврстила у програм редовних годишњих манифестација и на тај начин се придружила светским градовима попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба. У име Општине Земун посетиоцима изложбе се обратио председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић, а присуствовао је и секретар Скупштине општине Марко Јанковић.
У пратећем програму отварања изложбе машински инжењер Радомир Путник је на гардошком платоу приредио атрактиван експеримент са неонским лампама које су на даљину осветљене помоћу Теслиног трансформатора.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *