Змије у недрима

Како ће исказ Дијане Хркаловић против Небојше Стефановића утицати на формирање нове Владе Србије?

Након што у више наврата није пристала да говори на детектору лажи; након што је променила браниоца тако што је за браниоца, такорећи, по службеној дужности, као што је то учинио и Предраг Колувија, сећате се афере „Јовањица“, наиме, све је то повезано, ангажовала функционера Српске напредне странке Владимира Ђукановића; и након што је опет изашла из притвора, што није безначајна околност и то не само са становишта њеног животног комфора, а већ и то није безначајна околност јер људи по правилу више воле да им је комфорно, па то заузврат отвара разне могућности за проналажење обостраног интереса, бивша државна секретарка у МУП-у Србије Дијана Хркаловић проговорила је пред камером портала објектив.рс.
А кад смо већ код таквих околности, можда није безначајна ни информација да је с власништвом над споменутим порталом повезиван Александар Папић, који је повезиван са још актуелним министром одбране, некада полиције, Небојшом Стефановићем.
Дијана Хркаловић је на порталу објектив.рс напокон проговорила и свог некадашњег шефа Небојшу Стефановића оптужила да је Александру Вучићу, председнику Србије и њихове странке, Српске напредне, радио о глави.
Барем један од њих је гајио змију у недрима.

[restrict]

ДРЖАВНИ РИЈАЛИТИ Одмах да то буде јасно. Нико, осим оних који су у догађаје о којима је реч били уплетени непосредно, не може да зна шта се тачно догађало; ко је крив а ко недужан, ако таквих уопште има.
Другим речима: о афери којој присуствујемо можемо да судимо само на основу њеног јавног манифестовања и пропратног здравог расуђивања. Пипамо, дакле, у мраку, али макар поседујемо чуло додира.
Но кренимо некаквим редом, у покушају да разаберемо, ако ништа друго, основне обрисе ове озбиљне државне драме која је, уместо да се решава унутар надлежних институција система, претворена у ријалити програм који се ваља по разним јутјуб каналима, са пропратним лајковима и дислајковима. Узгред, ни за једну државу то не може да буде добро.
Уосталом, као што не може да буде добро ни то што још није разрешена једна-те-иста афера успона и окаснелог пада клана Вељка Веље Невоље Беливука, државног прислушкивања председника Вучића, споменуте Јовањице…
И да се не зачудимо ако схватимо да се на крају све своди на вечно питање нашег државног суверенитета и његове болне ограничености, све друго су само имена која у томе учествују.

ОПТУЖБЕ ДИЈАНЕ ХРКАЛОВИЋ Елем, након што је прешла пут од „челичне леди“ и „полицајке какву држава никад раније није имала“ до „жене зло“ која је „убијала људе због џакузија и секси селфија!“, и све то у истом таблоиду блиском актуелној власти, и изашла из притвора и, хронолошким редом, престала да се брани упорним ћутањем, Дијана Хркаловић је за све наведене проблеме оптужила свог бившег претпостављеног, а поједини медији тврдили су раније и бившег емотивног партнера, ко зна шта је ту истина, Небојшу Стефановића.
Ево неколицине карактеристичних извода из готово двочасовног, практично, монолога у форми интервјуа у коме је Хркаловићка, преко мере доброг укуса, али о укусима не вреди расправљати, исказала беспоговорну а можда и искрену лојалност свом, цитирамо, идолу и Сунцу, а било је и других сличних оцена те врсте, Александру Вучићу.
Дакле, Дијана Хркаловић: „Небојша Стефановић је остваривао неовлашћени увид у садржај телефонске комуникације председника Александра Вучића и чланова његове породице. Читао је транскрипте његових разговора, мимо председниковог знања, њему иза леђа. Тражио је да му се достављају ти транскрипти. Није предузео контраобавештајну заштиту председника нити је обавестио БИА, да они предузму мере. Тамо где има прислушкивања и читања туђих комуникација неовлашћено, тамо има свега… Беливуков клан је штитио нико други до Небојша Стефановић лично. Штитио га је док председник Вучић није сазнао за то и док их није све ’помножио са нулом’. Једино Стефановића Беливук није споменуо у свом исказу… Ту аферу (Јовањица) су монтирали ’монтажери’ Небојша Стефановић и Слободан Миленковић, ’мали Сента’. Ја мислим да је то било у договору са страним службама. Уплетоше Андреја Вучића ни кривог ни дужног у то…“

КОНТРАОПТУЖБА У снимљеном видео-реаговању на оптужбе „окривљене Дијане Хркаловић“ – које је овог уторка објављено на јутјуб каналу Небојше Стефановића, отвореном дан после Хркаловићкиног обраћања, 19. јуна, и садржи само тај видео – Стефановић је, а и шта би друго, одбацио те оптужбе.
И уз то је инсинуирао да је заправо Александар Папић (објектив.рс) близак Вељку Беливуку, и оптужио је адвоката и функционера СНС-а Владимира Ђукановића да је део исте ујдурме.
Ако и лаже, он то сад може да приушти, јер, буде ли у овој лажи ухваћен, то ће му бити најмањи међу проблемима с којима је суочен. Тако да га ништа не кошта да овако проба да се извуче, макар пред јавношћу која је, природно, некакву реакцију очекивала.
Са своје стране, хајде и то да споменемо, објекат ове приче Александар Вучић рекао је да је двапут погледао опширно излагање Дијане Хркаловић. И да би и сам имао да јој постави покоје потпитање, али да ће то оставити надлежним државним органима.
Важно је, с тим у вези, и оно што Вучић није рекао. Он, поново, ни речју није узео у заштиту свог министра одбране Небојшу Стефановића.

АМЕРИЧКИ КИШОБРАН И то нас заправо доводи до најважнијег аспекта читаве ове непријатне афере.
С једне стране, као што смо већ констатовали, нико осим њених актера, а сви су они њени актери, не зна тачно шта се догађало. И једни и други, при томе, имају разлога да лажу, а можда то, барем у извесној мери, и једни и други и чине.
Опет, истина је и да за то имају мотива, наиме, клан Вељка Беливука ојачао је у време Небојше Стефановића (и Дијане Хркаловић, у мери њене функције државног секретара и периода проведеног на тој функцији). А пао је када је Небојша Стефановић престао да буде министар надлежан за тај случај.
Али то је, заправо, у овом тренутку кудикамо споредно запажање. Битнији од тога: моменат у коме је Дијана Хркаловић нашла за сходно, као да је она то нашла, да иступи у јавности. Уочи формирања Владе Србије.
Разуме се, полазимо од тога да ништа ту није спонтано већ је део осмишљене операције уклањања Небојше Стефановића. Па отуда у причи и објектив Александра Папића, и Владимир Ђукановић, и сви остали који у тој операцији учествују у већој или мањој мери.
Зашто би толико опсежна операција била потребна, уместо једноставне одлуке Александра Вучића да смени човека који у политичком смислу без њега и не постоји, својевремено је, и нехотице, објаснио начелник Службе за специјалне истражне методе у Управи криминалистичке полиције МУП-а Србије Томислав Радовановић, који је, на телевизији с националном фреквенцијом где није могао да се нађе без одобрења свих њихових претпостављених, рекао да је, у Стефановићево време, у врху МУП-а деловала група која је имала „логистичку подршку и једне западне обавештајне службе. Имам посредна сазнања, имамо потврду да се ради о западној обавештајној служби, а све се то дешавало у време док је Стефановић био министар… Не могу да кажем о којој је служби реч, али је преломна тачка вероватно пут министра Стефановића у САД у вези с предметом Гвантанамо… Тада се са одређеним обавештајним структурама САД ступа у директан контакт и вероватно је из тих контаката проистекла даља сарадња.“
Подсећамо и да се својевремено сам министар Стефановић, ничим изазван, похвалио познанством с директором Еф-Би-Аја Кристофером Врејем и позвао се на њега као гаранта своје недужности.
Карактеристичан је, а актуелан је и сада, био коментар Владимира Ђукановића: „Заиста одвратно звучи када се српски министар позива на ФБИ да би себе оправдао. Како је то само јадна порука, којом целој јавности ставља до знања, ’еј, ја сам амерички човек’. Додатно на тај начин покушава да нагласи како му нико не може ништа, јер је под америчким кишобраном.“ Додао је и: „Фуј.“
Имајући (све) то у виду, не чини се сасвим неразумном претпоставка да је ова сложена операција била неопходна да би се спречио улазак Небојше Стефановића и у следећу Владу Србије. Што би текућу употребу Дијане Хркаловић, безмало, претворило у акт ресуверенизације Србије. Иза кога би могли да уследе и други слични потези уклањања министара који су својим (не)чињењем и готово субверзивним деловањем нашој држави нанели више штете него користи.
С друге стране, буде ли, после свега, и у следећој Влади места за Небојшу Стефановића, а можемо њему да додамо, на пример, и његову колегиницу Зорану Михајловић јер се угрожавање наше енергетске безбедности у принципу не разликује од угрожавања председника државе, па, макар ће нам бити јасније колико смо заправо суверени у сопственој земљи…

[/restrict]

Један коментар

  1. Koja slika, pogled ubija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *