Запад запада у Путинову замку

Руски лидер води паралелно два рата и свесно растеже операцију у Украјини, реализујући тиме неупоредиво ширу стратегију која нема везе са циљевима на терену, већ удара директно по позицијама Запада

Председник Русије Владимир Путин објаснио је прошле недеље позадину западних игара око испорука наоружања Украјини, усред ратног конфликта сукоба с Русијом. „Читава та ујдурма с додатним испорукама наоружања, по мени, има само један циљ – да се што више отегне оружани сукоб“, подвукао је руски лидер. Имао је пре свега у виду ко зна коју по реду најаву америчког председника Џозефа Бајдена о још једном пакету војне „помоћи“ Украјини, који овог пута укључују и вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС. Реаговао је и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, оценивши да захтеви Кијева Западу за испоруку ракетних бацача јесу директна провокација усмерена на то да се увуку друге земље у конфликт у Украјини. Ако је веровати руској страни, циљ Вашингтона и Кијева је да се сукоб у Украјини не само продужи већ и прошири. На први поглед, рекло би се, ове околности не иду наруку Русији која је затечена „паметном стратегијом“ Америке и ЕУ. Но да ли је све баш тако?

„ДЕМОНСТРАЦИЈА ХИСТЕРИЈЕ“ Крајем маја саветник шефа кабинета председника Украјине Алексеј Арестович дао је чудну изјаву да ће Кијев приредити Вашингтону „демонстрацију хистерије“ уколико им не испоруче вишецевне ракетне бацаче. „Одлука о овим системима биће донета у најскорије време и ми ћемо знати да ли ће их испоручити или не. Ако не дају, направићемо демонстрацију хистерије“, запретио је кијевски функционер. Претходно је „Вашингтон пост“, позивајући се на неименоване изворе, најавио да администрација САД „не искључује“ испоруке ракетних бацача, али не за наношење удара на великим растојањима. Уместо система опремљених ракетама домета 300 километара, добиће оне који добацују од 40 до 70, а то њихове снаге већ имају из своје, односно совјетске производње.
Како је нагласио и Бајден, одлука о „смањењу домета“ донета је да би се умирила руска страна, која је запретила одмаздом, па чак и ударом по америчким и НАТО позицијама ако Кијев добије могућност да ракетира циљеве дубоко унутар територије Руске Федерације. Треба имати у виду да Москва у Украјини заиста води специјалну војну операцију, а не прави рат, ако се зна да је реално подигла тек нешто више од 10 одсто потенцијала своје – мирнодопске армије. Све би било другачије у случају објаве рата и ратног стања и проглашења мобилизације. Ратна армија РФ веома би брзо нарасла на преко седам милиона људи, уз стављање у пун погон стратешких капацитета који у актуелној операцији нису ниједном покренути. Уништавање свих украјинских градова, а није искључено и других циљева у иностранству, тада би било веома тешко избећи. Први окидач за такав сценарио било би управо масовно ракетирање руских градова испорученим западним системима, на шта је упозорио и Путин.
Не треба сумњати да огроман број људи у Русији, од обичних грађана до доносилаца одлука на различитим нивоима, не би имали ништа против да специјална војна операција прерасте у прави рат. Тада би цео процес у Украјини, који се сада води готово хируршким методима и уз максимално избегавање цивилних и војних жртава и великог рушења – било могуће брзо окончати. То би, међутим, знатно закомпликовало руску позицију у свету, јер 150 држава није увело санкције РФ и најнормалније наставља да ради с Москвом, док се за рестриктивне мере одлучило око 40 земаља, углавном чланица НАТО-а и њихових најближих политичких савезника. С друге стране, операција у Донбасу и Украјини се наставља, циљеви се реализују један за другим, додуше у нешто споријем ритму, али не мање ефикасно. Знајући то, поједини западни кругови сматрају да ову условну „слабост“ Русије би требало искористити, а као најбољи начин им се чини – снабдевање Кијева оружјем. Њихова идеја је да Украјинци својим рукама раде прљави и крвави посао против Москве. Што дуже траје и што се више отегне (неминовни) крај украјинског отпора, верују они, то ће више штете и жртава имати Русија. И о тим западним плановима је говорио Путин.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.